mandag, mars 17, 2008

Gud vil reise opp lovsangskrigere!


I går tenkte jeg mye på innholdet i Salme 134: "Se, lov Herren, alle Herrens tjenere, dere som står i Herrens hus om nettene! Løft hendene opp til helligdommen og lov Herren! Herren velsigne deg fra Sion, han som skapte himmel og jord." Det har sikkert sammenheng med at jeg er opptatt av sammenhengen mellom lovsang og åndelig krigføring. For mange av oss, er dette i utgangspunktet motsetninger. Vanligvis assosierer vi jo lovsang og tilbedelse rettet mot Gud med noe godt, oppløftende, enkelte ganger også forbundet med sterke følelser. Jeg forbinder ordene hellig, ærbødighet og ærefrykt med ordene lovsang og tilbedelse. Ordet krigføring derimot involverer at man tar stilling, man overvinner en trussel, man invaderer et terriorium eller man seirer over en fiende. Men når vi går nærmere inn på det som har med tilbedelse å gjøre, så handler alt om hvem vi tilber. For uansett posisjon, enten vi er frelst eller ikke: Vi tilber noe. Enten Gud, oss selv, andre mennesker, en ideologi.


Tilbedelse er sentrum av en stor åndelig krig. Og det er ikke tilfeldig. Lucifer - også kjent som djevelen eller satan, var en av Herrens kjeruber. Det er flere ting i Den Hellige Skrift som tyder på at denne engleskikkelsen var den høyeste i rang blant himmelens hærskarer, og at hans ansvarsområde hadde med tilbedelsen av Den evige å gjøre. På et eller annet tidspunkt har denne høyt rangerte kjeruben gjort opprør. Og i opprøret dro han engler med seg. Vi leser jo i Bibelen om de falne englene. Lucifers opprør handler om at han ikke lenger vil tilbe, men selv ville ha tilbedelse. Full av sitt store hovmod, ble han støtt ut av himmelen, og dro de englene med seg som var på hans parti. Om dette er rett - og det tror jeg det er, så er det ikke det minste rart at musikk har slik forførende makt over menneskesinnet. Musikk er en av de sterkeste påvirkningkreftene av vårt sinn, de rører ved våre sjelelige strenger på godt og på vondt. Og det er ingen tvil om at musikk kan ha djevelsk opprinnelse og ødelegge et menneskesinn.


At vi går vanskeligere tider i møte er det vel ingen som helst tvil om. Jeg tror vi står over for en endring i det åndelige klima landet vårt har vært inne i. Inn i denne situasjonen tror jeg mer og mer på en kombinasjon av lovsang, tilbedelse og åndelig krigføring. Og jeg tenker ikke da bare på den kollektive lovsangen i våre møter, men like mye på det individuelle plan. Jeg tror Gud vil reise opp lovsangskrigere! Disse vil gjøre stor skade på fiendens hærer, samtidig som de vil bringe ære til Guds navn. Dette vil være mennesker som med frimodighet går inn i Guds tronsal, og står foran Guds trone og mottar sine ordrer fra høyeste hold.


Det står et forunderlig ord i Hosea 2,21: "Det skal skje på den dagen at jeg vil bønnhøre, sier Herren. Jeg vil bønnhøre himmelen, og den skal bønnhøre jorden." Jeg tror dette handler om lovsangen og tilbedelsen. Ved vår lovsang og tilbedelse så sår vi inn i himmelen, og fra himmelen kommer velsignelsen på jorden,


(fortsettes)

Ingen kommentarer: