torsdag, mars 20, 2008

Getsemane - oljepressen


Det er to ting som gjør at ordet Getsemane er spesielt for meg. Begge har med personlige opplevelser å gjøre. Den ene opplevelsen skriver seg mange år tilbake. Jeg bodde sammen med en god venn av meg, og han hadde en talekassett med bibelundervisning av Ken Wright. Kassetten bar tittelen "Oljepressen", og sammen lyttet vi mange ganger til undervisningen fra bibellæreren fra New Zealand. Hans undervisning gjorde så sterkt inntrykk på meg at Ken Wrights ord har fulgt meg siden. Men kassetten med undervisningen forsvant, og jeg har lenge forsøkt å finne noen som kunne ha en kopi. I et fødselsdagsselskap for noen uker siden nevnte jeg dette, og en av gjestene hadde en kopi av kassetten. Nå har jeg lyttet til den flere ganger, og minnene fra år tilbake strømmet på. Den andre opplevelsen har med det fysiske Getsemane å gjøre. De gangene jeg har vært i Israel har det vært viktig for meg å besøke Getsemane-hagen. Å sitte i stille meditasjon med de gamle Oliventrærne rundt meg, og tenke på den bønnekampen og den lidelsen som Jesus gikk igjennom på dette stedet, gjør noe med deg. Du kommer ikke fra Getsemane uten å være merket. Her ble Jesu svette til blod. Her kjempet Han alene sin bønnekamp forut for Golgata. Her kjempet Han. Getsemane betyr nettopp det: Oljepressen. Her ble Jesus presset til det ytterste. Her ville Gud selv trå sin Sønn som i en oljeresse. Vår Frelser var ubeskrivelig bedrøvet denne natten i Getsemane. Han merket nok allerede hvordan frykt og fristelser nærmet seg truend efra alle kanter. Derfor ba Han sine tre nærmeste disiper om å være der sammen med Ham og våke. Men vi vet jo hva som skjedde. De sovnet. Måtte ikke vi sove i denne midnattstime. Måtte vi våke sammen med Ham som fortsatt lider, selv om lidelsen for våre synder en gang for alle er fullendt. Men Jesus lider i dag av all spott Han utsettes for. Denne skjærtorsdag kjenner jeg at jeg vil sette meg ned med ryggen vendt mot et av de eldgamle oliventrærne, og ta meg tid til å leve meg inn i Jesu lidelse i Getsemane hage. Så annerledes denne hagen er fra Edens hage. Likevel er det her i Getsemane hage at livet, slik det bare finnes hos Ham som alene er Livet, veller fram som en frisk kilde.

7 kommentarer:

Anonym sa...

BjornOlav:
Så härligt uttryckt,att det är endast i Getsemane,som den äkta livskällan bryter fram.I Getsemane,där Jesus frivilligt,drack den bittra kalken helt och hållet för oss.Och han gjorde detta av Kärlek till oss!
Så liten man känner sig BjornOlav,eller hur?Och jag bara känner att en bön bubblar sej opp ur mitt hjärta,och det är denna bön: "Jesus låt mig förstå vilken Kärlek som du har till oss,efterssom du kunde frivilligt ge dig själv,somm offer!"
"Underbar kärlek så stor,säg mej det än en gång!Underbar kärlek så stor,Jesus det är mer än nog för mej!"
Och Jesus,fyll våra hjärtan med en ännu större kärlek till dej,så att det strömmar över till andra!
Ja BjornOlav ha en underbar påsk med de dina.Gud välsigne dej.
Hälsar karin.
PS.Har du läst mitt inlägg i förra bloggen?

Bjørn Olav sa...

Ja, i Getsamane finnes livskilden. Som i Edens hage, hvor det rant en elv, som delte seg i fire hovedstrømmer, finnes det i Getsemane en kilde. Den er blodrød, og strømmer ut av Jesu knuste hjerte.

Ha en fortsatt velsignet påske, Karin!

Anonym sa...

Jesus måtte opp på korstreet på grunn av menneskers ulydighet/synd.
Om menneskene ikke hadde vært ulydige hade ikke Jesus trengt å gjøre dette offer.

Før Jesus ble grepet i getsemane bad han inderlig Gud “om det er mulig la meg slippe denne kalk/beger”.
Hvorfor bad han denne bønnen når han selv ønsket dette…?

hebr.10.5 Slaktoffer og offergave ville du ikke ha, men en kropp gjorde du i stand til meg; brennoffer og syndoffer har du ingen glede av.7 Da sa jeg: Se, her kommer jeg for å gjøre din vilje, Gud.
I bokrullen er det skrevet om meg.

Hvilke kalk ville han slippe?
Han bad så inderlig at han svettet blod…

mark.14.35 Han gikk fram et lite stykke, kastet seg til jorden og ba at timen måtte gå ham forbi, om det var mulig. 36 Han sa: «Abba, Far! Alt er mulig for deg. Ta dette begeret fra meg! Men ikke som jeg vil, bare som du vil.»

Hvorfor ville han slippe dette beger…?
matt.27.45 Fra den sjette time falt det et mørke over hele landet helt til den niende time.

Dette beger som ble tømt over Jesus fra den 6 til den 9 time var det Jesus fryktet, all vår synd all Guds vrede ble tømt over ham mens han hang der. Jeg tror ikke det var dette som Jesus fryktet mest dette offer var han klar over ville komme, men han visste også at hans far ikke kunne tåle synd.
Selv om Faderen elsket Jesus over alt klarte han ikke å være nær Jesus og han trakk seg bort fra ham.
Da roper Jesus ut det han fryktet mest av alt…”min Gud , Min Gud hvorfor har du forlatt meg....fra dypet av sitt hjerte”.

Jesus fullførte med… det er fullbrakt og utåndet.

2.kor.5.21 Han som ikke visste av synd, har han gjort til synd for oss, for at vi i ham skulle få Guds rettferdighet.

Jesus ble gjort til synd for at vi skulle gå fri, det er dette påsken handler om….
At forhenget revnet betyr at Gud flyttet ut fra tempelet og inn i våre hjerter ingen slaktoffer trengtes lenger, han skrev loven inn i våre hjerter og sinn, og han sa min sønns blod skal rense dere fra all synd.

Om man vandrer i lyset slik han selv er lys...og bekjenner synden.. er han trofast og tilgir all urenhet.

Anonym sa...

Takk takk takk! Det vises slik en verdighet og godhet på denne bloggen Din, Bjørn Olav! - Som redaktør og hovedansvarlig for det som publiseres her- må jeg si Du gjør en kjempejobb! Du viser en Kristi djervhet som gjør meg målløs - og sterkt beveget! Du tør å tale "Roma" midt i mot! Og står for det! Slike uredde Jesu Kristi stridsmenn er det frafallsnorge trenger - og sammen med Geir Rune - What a team! WOW!!! Mern det koster, og om det er verdt prisen? Gjett om! Deres lønn er STOR i Himen! Og for slett ikke å forglemme bidragsytere som "Karin" - "Birgir, "Jone" m.fl., da som gjør bloggen til Bjørn Olav Hansen komplett: Velsignet av Gud!
Og velsignet høytid ønsker jeg Dere alle!

PS. Din utleggelse av Kristi forsoningsverk på Korset, Geir Rune...ja, har IKKE ord - INGEN SOM DEG!!


Sigbjørn

Bjørn Olav sa...

Geir Rune.

Takk for fremragende undervisning om dette så sentrale i vår tro. Dette satte jeg stor pris på å få del i på bloggen her. Du beriker den.

Takk også til Sigbjørn for gode ord. Måtte Herren rikelig velsigne deg, og lyse for deg. Du beriker oss med din tilstedeværelse, og det du skriver hvor du så raust deler fra eget liv. Gjennom ditt klare vitnesbyrd er du til velsignelse for mange.

En velsignet påske til dere begge.

Anonym sa...

Her er en sang av Odd Gunnar Bordevik

Kampen i Getsemane, kampen i Getsemane
Hvor blod, svette og tårer rant på kinn.
Kampen i Getsemane, kampen i Getsemane
Hvor alle mørkets makter satte inn.

Kor:

Der lå en mann på kne, av smerte tynget ned,
Han for våre synder led, da han kalken kjempet med,
Men helligdommens Far i striden med han var
Da nu imot Golgata det bar.

I haven så han synderne som bar på alle byrdene,
I haven så han sjelen min fortapt.
Kampen i Getsemane, Kampen i Getsemane,
Det var å frelse oss fra syndens makt.

I haven kom Guds vilje først, og for Jesus var den aller størst,
I haven vant Guds råd og plan triumf.
Kampen i Getsemane, Jesu død på Golgata,
Et fullbrakt verk var frelsen som han gav.

Mvh.: Birgir

Bjørn Olav sa...

Takk Birgir for at du bidrar med denne flotte og sterke sangen om Golgata. Ha en fortsatt velsignet påske!