torsdag, mars 13, 2008

Jagland: Den norske ensidigheten i Midt-Østen



Nå kan ingen beskylde stortingspresident Thorbjørn Jagland for å være en ukritisk Israelsvenn. Tvert imot. Den tidligere statsministeren har i harde ordelag kritisert Israel. Men i Aftenposten i dag har han et meget interessant innlegg, som flere burde merke seg. Det bærer tittelen: "Den norske ensidigheten", og i ingressen heter det: "Med mindre araberne kvitter seg med den muslimske dødskulturen, vil de forbli evig ofre."

Jagland beskriver situasjonen i Gaza som "opprørende". "Sivilbefolkningen der holdes som gisler." Han fremmer sterk kritikk mot måten Israel trakk seg ut av Gaza på, og etterlyser forhandlinger med de palestinske selvstyremyndighetene og skriver om de pågående samtalene mellom palestinsk-arabiske og israelske ledere. Han nevner at Hamas har anerkjent at PLO ved deres formann kan forhandle på vegne av palestina-araberne. Men så sier Jagland:

"Likevel setter Hamas i gang rakettangrep mot Israel lenge før resultatene ligger på bordet. Og Iran støtter opp om disse forsøkene på å ødelegge forhandlingene. Det er dette vi kaller krig ved hjelp av stedfortredere."

Stortingspresidenten er redd for at Iran får egne atomvåpen. Jagland skriver: "Landet ledes for øvrig av en president som under krigen mot Irak organiserte en stor hær av 13-14 år gamle gutter som ble sendt ut på slagmarken for å detonere fiendens miner med deres egne kropper. Iran har gjennom tre tiår etablert en dødskultur i sitt eget land og i deler av den muslimske verden. Vi finner den igjen i Hizbollah og Hamas. Denne delen av den muslimske verden har plassert seg selv i en offerrolle og gitt seg selv syndsforlatelse for alle slags bestialske angrep på jøder, utlendinger og 'vantro' muslimer."

Torbjørn Jagland skriver også om palestinske fanatikere: "Det tør være kjent at jeg i årevis har vært kritisk til den israelske politikken som jeg mener i stor grad har motarbeidet landets egne interesser. Det hadde vært i Israels interesse å skape fred med palestinerne på et langt tidligere stadium. Men de i Israel som ikke har villet det, har fått god hjelp av arabiske og palestinske fanatikere. Jeg skjønner harmen over den israelske okkupasjonen. Men jeg skjønner ikke at det ikke blir mer harme over den dødskulturen som har utviklet seg i den muslimske verden. Med mindre araberne kvitter seg med den, vil de forbli evige ofre."

Det er kanskje noen som får kaffe'n i vrangen når de leser dette, men jeg tror vi gjør rett i å lytte til disse kloke ordene. Det er en utrolig ensidighet i norsk Midt-Østen debatt hvor det meste dreier seg om å gi Israel skylden for det meste. I morgentimene i dag fyrte grupper på Gaza av minst 15 Kassam raketter mot Israel, to av dem landet i Sderot. Det melder The Jerusalem Post.

Jaglands artikkel er gjengitt i Aftenpostens morgenutgave, i kulurbilaget, side 5.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Nå bør du snart kunne respektere at du er utestengt fra denne bloggen.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.