søndag, mars 09, 2008

Et Holocaust vitne er død



Så har Norge blitt mye fattigere. Fredag døde Julius Paltiel på St.Olavs Hospital i Trondheim. Paltiel var en av de få jødiske overlevende fra konsentrasjonsleiren Auschwitz. Selv mistet han sin mor, bror og de fleste av slektningene sine. Paltiel var en lun, forsiktig mann, og svært troverdig. Paltiel ble 83 år gammel. Selv hadde jeg gleden av å møte han noen få ganger, og det gjorde inntrykk. Han satte spor etter seg, nettopp fordi han med en overbevisning som bare et menneske som har gått gjennom mye lidelse kan, delte sine smertefulle erfaringer. Han har holdt utallige foredrag og fortalt mange tusen skoleelever om krigen og nazistenes redselsregime. Paltiels budskap har hele tiden vært at dette aldri må få lov å skje igjen. Som tidsvitne var Julius Paltiel så viktig, særlig i en tid hvor onde krefter vil ha det til at Holocaust ikke fant sted, eller i mye mindre målestokk enn det historien har vist. For disse onde kreftene var Paltiel farlig. Han motsa dem, ikke bare med sine ord som alltid var velvalgte og tydelige, men med sitt eget liv og sin egen erfaring.

I 4.Mos 34,26 leser vi om Paltiel. Han var en høvding blant Issakars barns stamme, og var blant dem som delte opp Israels land og sørget for at hver og en skulle få sin egen arvelodd. Vi lyser Guds shalom over det gode minnet etter Julius Paltiel. (Foto: Adresseavisen)

3 kommentarer:

oddelv sa...

Det var gripende å høre ham på Hedmarktoppen for et par år siden under IKAJ's sommerstevne. Hvor ham fortalte om sitt opphold i fangeleirene , bl.a. Falstad. Om den utspekulerte djevelskapen disse SS-gangsterne pønsket ut for å gjøre livet mest mulig ulevelig for fangene. Vi skal også huske at han var en meget ung gutt da han ble arrestert, bare fordi han var jøde.

Fra MIFF:"I mars 1945 vedtok regjeringen Nygaardsvoll i London at Norge ikke skulle bruke penger på å hjelpe "statsløse som på grunn av sin avstamning hadde måttet forlate landet" tilbake til Norge. Det dreier seg altså om jøder som var kommet som flyktninger til Norge i årene før krigen. Men man ville ikke nekte dem adgang til å komme tilbake til landet."

Vi har mye å skamme oss over og be om tilgivelse for.

oddelv sa...

Jeg tar med litt til fra MIFF (Foredrag av Selbekk):

"Dette harmonerer med den holdningen som var generelt. "De hvite bussene" kom, som kjent, til Tyskland for å hente de skandinaviske fangene der. Alle unntatt jødene, enten de var norske statsborgere eller ikke. De jødene som overlevde, måtte ta seg hjem på egenhånd."

Det finnes bare en forklaring: Jødehat !

Bjørn Olav sa...

Dette er og blir en skamplett i vår historie. Det er godt du minner oss om dette, Oddelv! Tenk - slik har vi behandlet jødene i Norge. Og det er tross alt ikke så mange år siden. I dag får ikke jøder gå i fred på gata i Oslo, uten å få ukvemsord slengt etter seg eller trakassert fordi de går med Davidstjernen. Ja, noen har til og med skutt mot synagogen i Oslo. Vegg i vegg ligger det jødiske aldershjemmet. Grusomt og skammelig!