fredag, november 21, 2008

Alarmerende nyheter fra Russland for jøder og evangeliske kristne



I dag kommer det svært alarmerende nyheter fra Russland. Den russisk ortodokse kirke er i ferd med å danne det de kaller en "medborgergarde", på norsk ville vi vel kalle det borgervern. Dette er en ordning som skal finnes både i byene og landsbyene. Det er den russiske avisen Kommersant som skriver dette i dag.

Fader Vsevolod Chaplin, som er talsmann for Moskvapatriarket, begrunner dette med at det finnes mange kriminelle gjenger som styrer både bydeler og hele samfunn. Dette ønsker kirken nå å sette en stopper for. Til avisen Kommersant sier fader Vsevolod Chaplin at flere russisk-ortodokse forsamlinger har militærpatriotiske grupper som har god fysikk. I Moskva skal det være flere slike grupper i startsgropen. De skal begynne å patruljere gatene i begynnelsen av desember.

Det er jo forsåvidt fint at en kirke kan engasjere seg som "natteravner", men jeg er redd vi her ser konturene av noe helt annet. Dette er ikke bare dårlig nytt for kriminelle grupper. Dette er særdeles dårlig nytt for de gjenværende jødene og for de frie forsamlingene i dagens Russland. Det er svært uheldig at det finnes en så sterk link mellom Den russisk-ortodokse kirken og de sterkt nasjonalistiske gruppene som finnes i Russland. Dette har vært en vanhellig koalisjon i mange lange mørke år, og den fremstår nå på nytt. Russlands jøder kjenner nok tydelig frykt for dette, for slike grupper har tidligere vist å kunne sette i gang pogromer, altså utryddelsesaksjoner mot jøder. Gjennom http://www.martyrkirkensvenner.blogspot.com/ har vi vist flere eksempler på at evangeliske kristne, og særlig uregistrerte baptister og pinsevenner, ses på som farlige samfunnsfiender. Det vil være lett å kunne bruke disse nasjonalistiske gruppene mot husmøtene til baptistene. Jeg har selv opplevd å bli anholdt av russisk politi i forbindelse med et møte jeg holdt i en russisk landsby. Vedkommende som sendte bud på politiet var den ortodokse presten på stedet. Han krevde at jeg ble arrestert for å ha forkynt evangeliet uten hans tillatelse.

La oss være oppmerksomme på det som skjer i Russland for tiden, og la oss huske på å be for våre russiske venner, enten de er jøder eller evangeliske kristne.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er en UNIK blogg. Hvor får man ellers slike nyheter. Takk.

Bjørn Olav sa...

Kristeligt Dagblad som utgis i Köbenhavn, kan i dag (fredag 21.11.08) fortele at hver tredje russer har antisemitiske holdninger.

Eskil sa...

Jeg har sett det samme i Russland. Deler av den ortodokse kirken er nesten de evangeliske menighetenes største motstander. Heldigvis gjelder ikke dette alle. Men en god venn av meg er pastor i Ural. Der har ortodokse prester stått utenfor møtelokalet og delt ut løpesedler som advarer folk mot å gå inn i lokalene til det de kaller en "sekt". Dette er vel og merke en standard pinsemenighet.