tirsdag, november 18, 2008

Oppfordrer til samlivsbrudd



En kan jo spørre: Hva skal kirken med fiender når den har slike venner? Så er tiden der da de politisk korrekte prestene benytter en julekonsert til å presentere et budskap som nok enkelte synes er helt topp. Ikke nok med at man i vår tid vil omdefinere hva ekteskapet er, og bryte med et syn på ekteskap og familie, som har fulgt kirken siden dens grunnleggelse, og som er en del av Guds gode skaperordning. Nå passer det også å presentere den nye samlivsetikken, eller skal vi heller si "den manglende" samlivsetikken. I følge nettutgaven til avisen Dagen/Magazinet oppfordrer presten og artisten Bjørn Eidsvåg til samlivsbrudd.

"Fungerer det dårlig dere imellom, blir du tråkka på, eller er det slutt på de gode følelsene for hverandre, har du en ting å gjøre: Kom deg ut før alt går i svart, sa Bjørn Eidsvåg på en konsert lørdag kveld.

Bjørn Eidsvåg har alle ingrediensene som trengs for å være den populære, liberale presten. Han røyker, banner, drikker og nå kan vi føye til: uttaler seg så moderne, korrekt og følelsesmessig som det må forventes at en slik prest gjør.

I går satt jeg sammen med kona mi og så på Puls på NRK1. Denne gangen handlet det om samlivsbrudd. En advokat uttalte seg, og sa noe veldig interessant. Han kom inn på forskjellen mellom dagens samlivsbrudd og tidligere tiders. Som han sa: I dag har du alle muligheter til å finne deg en ny livspartner. Blant annet gjennom internett. Det er fora som var ukjente for bare noen få år siden. Da blir det også mye lettere å gå fra hverandre.

Som prest burde Bjørn Eidsvåg kjenne til den forpliktelsen som ligger i det å inngå et ekteskap. Man lover å holde sammen i gode og onde dager, inntil døden skiller dem ad. Så kan det ende at for noens vedkommende går ikke dette. Men det er noe ganske annet enn å oppfordre mennesker til å gå fra hverandre, som Eidsvåg gjør.

Hva kan vi forvente av andre julekonserter i år? Er det noe annet de kan misbrukes til? Jeg trodde de handlet om julens budskap. Men det er kanskje for mye for langt. De er kanskje blitt en arena til å fremme ubibelske, populistiske budskap, slik Bjørn Eidsvåg er talsmann for.

Av de omlag 15 av sangene under Eidsvåg-konserten, handler seks-sju sanger nettopp om par som ikke klarer å leve sammen lenger og velger å gå fra hverandre. Eidsvåg bare konstaterer at «slik er det, det er ingenting å gjøre noe med, og vi får prøve å gjøre det beste ut av det». Han skildrer smerten hos dem som skilles, både over selve bruddet, men også det å være vitne til at ektemaken lever sammen med en ny partner. Hos Eidsvåg er der ingen idealisme tilbake, ingen håp for par som sliter om at problemene kanskje kan løses. Tvert imot: — Kom deg ut før det er for seint! er den sterke oppfordringen til Bjørn Eidsvåg.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det er vel så enkelt at han selger noen flere plater før jul.

Anonym sa...

Eidsvåg er ene og alene ute etter å få glans og ære. Men det er EN plass vi IKKE finner ved å vinne glans og ære ved å HEDRE oss sel og våre meninger: HIMMELEN.

Om du vinner jordisk makt og ære,
Vinner verdens gunst og herlighet.
Men du taper hva Guds nåde giver.
Tomt blir livet, mørk din evighet.

Kor:

Hva har du igjen om sjelen tapes,
I en mørk og tidløs evighet.
Hva er lykken når dens glans forsvinner,
Innfor dødens kolde virkelighet.

Om du vinner venner som deg priser,
Vinner jordisk rikdom, makt, hva mer?
Har du intet håp for evigheten,
All din vinning ingen trygghet gir.

Vil du vinne liv for evigheten,
Og den herlighet hvis glans ei dør.
Regn da med som intet det du eier.
Bare Jesus sjelen saliggjør.

Så farlig er det å vinne seg ÆRE. Det fører rett ned i avgrunnen. I den mørke og tidløse evighet.

Mvh.: Birgir

Anonym sa...

og i dag kan lese om Solveig Leithaug i Vårt Land....

"Søker julefred i sorg.

Solveig Leithaug har sunget og smilt tappert – mens ekteskapet med Ken Henderson var fylt med dyptgripende problemer.

Midt i sorgen over et ekteskap som gikk i stykker, har sangartisten Solveig Leithaug oppfylt sine tre barns ønske om å lage en juleplate. Før hun kommer til Norge 30. november for å dra på juleturné, ønsker hun å fortelle sitt norske publikum om en dyp sorg hun har levd med i mange år:
Ken Henderson, hennes ektemann siden 1989, har nemlig strevd med et rusproblem.
– Siden det ble konstatert at Ken hadde hepatitt C i 2000, er det blitt stadig verre. Men det har vært episoder med rus helt tilbake til 1994. Etter flere avvenningsopphold og utallige rådgivningsmøter, nådde jeg et punkt da jeg skjønte at barnas og min sikkerhet sto på spill. Derfor gjorde jeg det hjerteskjærende valget å bryte ut av ekteskapet, sier Solveig Leithaug.
Var redd. I januar 2007 flyttet ektemannen ut av hjemmet deres i Colorado, USA. I dag er paret skilt. Retten i Colorado ga 3. mars i år Solveig aleneansvaret for deres tre barn, og barnas far ble nektet besøksrett. Av sikkerhetsgrunner ble han 1. juli 2007 dømt til å holde en viss avstand til familien. Det forbudet brøt han flere ganger i løpet av et par dager, og han måttet sone to måneder i fengsel sommeren 2007. Han fikk en prøvetid på tre år, som han igjen har brutt.
– Selv om vi hadde gode perioder, har jeg vært mye redd. De siste årene har vært veldig vanskelige, ikke minst for barna, sier Solveig Leithaug, som har gruet seg for å fortelle om dette.
En sorg. Hun vet at mange vil bli skuffet, sjokkert og oppleve det som en sorg. Ikke minst de som setter pris på ektemannen etter alle norgesbesøkene deres. Under møter, stevner og fengselsbesøk har han vitnet om at han brukte og solgte stoff fra 1974 til 1978, men så ble frelst fra rusmisbruket.
– Jeg vet møtene og vitnesbyrdene har betydd mye for mange. Derfor er fallet så stort. Jeg har den høyeste respekt for Bibelens syn på ekteskapspakten. Men min manns livsstil tvang fram et kompromiss. Den jeg elsket, ble etter hvert som et ukjent menneske jeg fryktet."

Stener

Anonym sa...

Takk for denne sangen, Birgir. Nå gjelder det at vi står fast på den gamle klippegrunnen, Jesus.

Bjørn Olav sa...

En del av dette handler nok om å få solgt en ny CD, og den oppmerksomheten utspillet gir i media. Men det handler også om et syn på Bibelen, eller skal vi si, manglede syn for Bibelens autoritet.

Jeg vil også gjerne få takke Birgir for at han gjengir denne sangen. Måtte vi alle gripe innholdet!

Anonym sa...

Det er et ord som beskriver dette: trist. Trist at prester oppmuntrer mennesker til å leve i strid med Guds ord.
Ole Jacob

Anonym sa...

Det er uendelig trist når kjendiser misbruker sin stilling som Bjørn Eidsvåg gjør. Kunne han ikke ha gitt en håndsrekning til alle barna som blir skadelidende når mor og far går fra hverandre? Hvorfor ikke være solidariske med dem?

Anonym sa...

Storm i et vannglass!!!!!!
Se Vårt Land.

Bjørn Olav sa...

Nå får vi nå se hva journalisten i Dagen/Magazinet sier. Så vidt jeg har forstått var han på konserten, ikke Vårt Land. Ikke noe er bedre enn om Bjørn Eidsvåg tar avstand fra å oppfordre folk til å skille seg. Jeg synes ikke Vårt Land stiller gode kritiske spørsmål i denne saken. Det er mer en artikkel som har til hensikt å si noe negativt om konkurrenten.

Anonym sa...

Når det såes tvil om hva Eidsvåg har sagt, eller ment, burde han ha kommet med en tydelig klargjøring til media. Jeg kan ikke se at han gjør det.

Anonym sa...

Bjørn Eidsvåg har et visst poeng.

Vårt tids skilsmisser er positive når det gjelder mulighetene til å bryte ut av et forhold hvor den ene parten, eller barna missbrukes fysisk, eller psykisk uten muligheter for endring.

I tilfellene der det er realiteten er det bra, og riktig å bryte ut av et forhold.

Jeg vil også i en slik sammenheng anbefalle partene å flytte fra hverandre inntill situasjonen er endret, og så heller gjenforenes når situasjonen er endret.

Men jeg vil alltid anbefalle mennesker å bryte ut av et forhold der en av partene, eller barna missbrukes, og jeg vil ikke i en slik situasjon oppfordre noen til å inngå inn i en prosess for endring under samme tak (uten at det nødvendigvis i enhver situasjon vil måtte innholde skilsmisse).

Er du uenig der Bjørn Olav?

Til slutt vil jeg uttale at jeg tror på mirakler, men at jeg også tror det nettopp må et mirakel til for at mennesker som uttøver missbruk endrer seg, og forblir endret over tid (og evighet).

Man har ikke minst sett en del helbretet for "psykopati" som har vist seg å ikke være fullt så forvandlet etter de ble frelst som de påsto.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Du har opplagt mange gode poenger, Lars.

Nå tror jeg ikke en scene med en musiker er plassen for å drive ekteskapsveiledning og sjelesorg, selv om han er prest.

Det finnes eksempler på at skilsmisse er eneste alternativet. Du setter navn på noen av dem.

Men det finnes også mye god veiledning for ektepar som sliter. Blant annet gjennom Ungdom i Oppdrag til sitt familiearbeid. Og vi har sett mange eksempler på i menneskelige øyne totalhavarerte ekteskap, som Gud har helbredet.