onsdag, november 26, 2008

Å søke Guds hjerte er å søke sannheten om vårt liv



De siste årene har det vært to ting som har vært viktige for meg. En av de som har lært meg betydningen av det jeg nå skal dele med deg, er Brent Rue, mannen som sitter og blar i Bibelen sin. Brent var og er et forbilde for meg. Den høyreiste amerikanske Vineyard-pastoren døde for noen år siden av kreft, men satte djupe spor i meg.

Det handler om å søke to ting:

1) Å lære Guds hjerte å kjenne, slik det åpenbares i Jesus.

2) Å lære mitt eget hjerte å kjenne i lys av Jesus.

Det finnes intet mer givende studium enn studiet av Guds personlighet og karakter. Det er stadig nye ting å se, nye ting å oppdage. Av Hans skjønnhet. 1.Joh 1,1 har vært veldig viktig for meg i denne sammenhengen: "Det som var fra begynnelsen, det som vi har hørt, det som vi har sett med våre øyne, DET SOM VI BETRAKTET og våre hender rørte ved, om livets Ord." Denne beskuelsen, denne inderlige betraktningen, er det vi søker gjennom stillhet i bønn og med Guds ord. Vi fordyper oss i det. Men vi søker ikke blott kunnskap. I alle mine studier og i all min bønn ligger det noe annet i bunn: jeg søker Guds eget hjerte.

Men jeg har oppdaget en ting: Når en begynner å nærme seg Guds hjerte, vil Hans nærvær bli en hellig ild som renser meg på djupet av mitt eget hjerte. Når jeg får se Hans uendelige rikdom, ser jeg samtidig min fattigdom. Dette er en guddommelig lov. Det er de i dag som tror at det ikke finnes synd mer i ens liv, etter at man tok i mot Jesus, og får se nåden. Men erfaringen hos de aller fleste av oss at det er mye som rører seg i våre hjerter som ikke er helliggjort!

I denne vår vandring med Herren må vi ta oppgjør med vår falskhet.

I Davids store botssalme heter det: "Se, du har lyst til sannhet i det innerste av hjertet." (Salme 51,8)

Sannhet er noe mer enn læresetninger. Sannhet er å kjenne Guds hjerte slik det blir åpenbart i Jesus, og det er å kjenne våre egne hjerter i lys av Guds nåde.

Men å nærme seg Gud er å gå inn i sannhetens brennende ovn, der våre sjeler blir renset fra all falskhet. Nei, jeg tenker ikke på noen skjærsild, men jeg tenker på at Den Hellige Ånd også er ild. Skal vi leve nær Gud, må ærlighet og oppriktighet styre oss. Det gjelder også om vi tror at en løgn er det eneste som kan redde oss.

Sann hellighet må begynne i hjertets innerste djup.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hei bjørn

Kan du si noe om emergent church bevegelsen og Ray Simpson. Er han sunn å lytte til? kjenner du til ham?

MT

Anonym sa...

Hei igjen!

Vil først si takk for svaret på mitt spørsmål under posten om det perverterte Norge. Jeg synes dette er vanskelig tema, særlig siden mye av den umoral vi ser rundt oss forfektes av mnsk som ikke kjenner Sannheten. Sørgeligere er det når troende ikke lenger setter Guds vilje først. Da tror jeg det er all grunn til å frykte Guds dom (jf hebr 10,26). Vi kan si mye om avkristningen av norge, men jeg tror det også fører med seg noe positivt for kirken. Jeg tror muligheten for å virkelig nå inn til mnsk er større i en åpen pluralistisk kultur, enn i en enhetskultur, hvor man lett blir opptatt av å snakke om troens periferi. Jeg håper at dette kan skjerpe vår frimodighet, vår iver og vår avhengighet av den hellige ånd - når vi skal gi videre det Liv som vi eier.

Fint innlegg om å søke Guds hjerte! Det finnes alt for mye skinnhellighet rundt om i kirkene. Vi forsøker å bli hellige i egen kraft og glemmer at det er Gud som skal handle, og vi som behandles. Vi må gi tid og rydde plass for at noe kan gro, men det er alltid Gud som skaper veksten. Det er fantastisk hvordan Guds-nærværet virker på oss. Som Peter Halldorf sier; Den som nærmer seg det hellige kan ikke unngå å bli såret av Åndens sverd (1mos3,24)

Anonym sa...

Hei!

Jeg skriver ang forhold som gjelder kristne. Der jeg bor, er det kristne ansatt i Kirken, som lever i samboerskap. Noen i lederskapet i menighetene her synes ikke dette er så stort et problem, så lenge de bare holder seg til sin faste partner, for planen for de det gjelder, er likevel giftemål.

Jeg ser på samboerskap som synd, og det har jeg fått en del motbør på. Når dette påpekes, får jeg høre at vi alle har vel synder i våre liv, f. eks baktalelse eller hovmodighet.

Er det jeg som er for streng?

rus

Bjørn Olav sa...

MT

Når det gjelder Emergent Church bevegelsen er den ganske sammensatt. Det finnes emergent church grupper som befinner seg midt i evangelisk kristen tro, og det finnes grupper som jeg synes er svært uklare når det gjelder viktige lærespørsmål. Jeg er redd for at man i sin iver etter å finne et relevant språk, blir uklare når det gjelder ting man absolutt ikke kan være uklar på. Det dreier seg blant annet spørsmålet om Jesus er en vei blant mange veier, eller om Han er selve Veien, den eneste veien til Gud.

Når det gjelder Ray Simpson s har jeg veldig mye godt å si om ham. Har har en god kommunikasjonsevne, og er veldig fint til å hjelpe oss til å se verdien av våre keltiske røtter. Jeg har lest flere av hans bøker, og bruker hans bønnebok som er oversatt til norsk ganske regelmessig.

Bjørn Olav sa...

Hei igjen Eirik. Vi tenker mye likt ser jeg, og jeg deler dine refleksjoner. Takk for at du bidrar på bloggen!

Bjørn Olav sa...

Nei, du er ikke for streng i disse spørsmålene rus. Samboerskap er synd, og det blir ekstra alvorlig når ansatte i en kirke lever i synd og lederskapet ikke gjør noe med det. Da stiller også de seg under Guds dom. Det du beskriver er dessverre noe vi ser flere steder i Norge for tiden, og det sier ikke så rent lite om det lave nivå av åndelig modenhet i blant oss. Vi har fått en kultur som er veldig opptatt av Guds nåde, og at vi kan nærmest leve som vi vil, uten at det får noen som helst konsekvenser. Det man gjør er at man misbruker Guds nåde til å leve i synd. Det er alvorlig. For det kan i verste fall føre til at man går fortapt.

Anonym sa...

samboerskap er ikke bare synd..det er tullete. Hvorfor kan ikke bare to mennesker som vil leve sammen gifte seg??

MT

Anonym sa...

"Det handler om å søke to ting:

1) Å lære Guds hjerte å kjenne, slik det åpenbares i Jesus.

2) Å lære mitt eget hjerte å kjenne i lys av Jesus."

Takk for en helt utrolig rørende og god artikkel! Her befinner vi oss ved kjernen i Kristendommens brennpunkt! Ved å komme nærmere og lære Guds hjerte å kjenne ser vi også Guds vilje og hensikt med oss. Ja, kjærlighetens lov. Hebreerbrevets forfatter skriver om åndelig modenhet/umodenhet i brevets kapittel 5 vers 12 til 14. Det skrives om føde i form av melk og fast føde. Og fast føde "er for dem som er fullvoksne, det vil si dem som gjennom bruk har trent opp sansene sine til å skjelne mellom godt og ondt." Jo lenger i dybden i Guds ord man kommer og forstår, jo mer forstår man av Guds hjerte og lærer sitt eget hjerte å kjenne i lys av Herrens, og jo større blir graden av fast føde. Melk vs. fast føde er også nevnt i 1.Peter 2,2 og 1.Kor.3,2.
Hilsen
Thomas i S.

Bjørn Olav sa...

MT
For enkelte handler det rett og slett om penger. Det er ganske utrolig at man setter pengene høyere enn Gud. Jesus sa jo: Man kan ikke tjene Gud OG Mammon.