torsdag, november 27, 2008

Hvordan holde seg ren?



Når vi vandrer med Gud gjør vi stadig nye oppdagelser, som denne: Vi oppdager at all sann styrke, all sann effektivitet, ja, også vår hellighet, begynner med at vi blir klar over våre behov. Vi erfarer også at etter hvert blir vi svakere, mindre trygge på våre egne muligheter. Når selvrettferdighetens skall sprekker, blir Jesus selv Guds svar på alle våre rop om hellighet og kraft til å leve rett.

Når vi har kommet hit, oppstår det et annet rop i vårt indre. Det er et ekko av et kjent salmevers: "Hvordan skal jeg holde meg ren?"

I Salme 119,9-11 leser vi:

"Hvordan skal den unge holde sin sti ren? Ved å holde seg etter ditt ord. Jeg søker deg av hele mitt hjerte, la meg ikke fare vill fra dine bud! I mitt hjerte har jeg gjemt ditt ord for at jeg ikke skal synde mot deg."

Vi vasker oss hver dag. Det hører med til våre daglige rutiner. Apostelen Paulus taler om hvordan menigheten renses:

"... også Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den, for å hellige den vved å rense den ved VANNBADET I ORDET." (Ef 5,25-26)

Her er det ikke snakk om dåp i vann. Her er det snakk om et bad i Ordet. Gudsordet.

Når vi har kommet dit hen i vårt liv, at vi ikke lenger setter lit til vårt eget kjød, men har oppdaget at Jesus er Guds ett og alt, da skaper Helligånden en lengsel i oss etter å forbli rene. For å kunne leve rent, må man bade. Og badet som holder oss rene er Guds hellige ord. Salmisten snakker om hvordan man skal holde seg ren, og svaret er ikke tvetydig, det er tindrende klart: "ved å holde seg etter ditt ord."

Det er her vår moderne tid tar så dundrende feil. I stedet for å holde seg til Guds ord, viker man fra det, for å tilpasse seg tidsånden. I stedet for å oppleve Guds kraft, som finnes ved å følge Guds ord, står man kraftløse tilbake. Man søker ikke kilden med det levende vannet som er Kristus, og Kristus og Guds ord er synonyme størrelser. Jesus oppmuntret ingen til å endre på Guds ord, eller la være å gjøre etter det, heller tvert imot.

Glem ikke dette: Hellighet går forut for kraft.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Flott bloggoppslag, Bjørn Olav! Måtte vi leve etter disse ord.

Anonym sa...

Härligt att läsa det som du skriver idag BjornOlav!
När man har kommit så långt,skriver du att man inte längre kan förlita sig på sitt kött,jag skulle kanske vilja tillägga mitt jag också.
Det tar säkert en lång tid,innan man har kommit dithän,eller hur?
Ja,låt oss göra en djupdykning i Guds ord,och låta Den Helige Ande gaida (föra)oss genom ordet,så vi förstår!Det är min bön och att allt i mej ska få vara i Guds vilja!Renhet godhet,alla Andens goda gåvor!
Idag behöver jag din förbön BjornOlav för jag å en broder ska till ett servicehus å spela "Minns du sången",och dom villa att jag också skulle dela ett Guds ord!
BjornOlav du skrev att jag hade fått en inbjudan,till förbönn i Norden,var det via e-post nyligen som du skickat det?Jag har inte fått något.Kan det vara något fel på min eller din e-post?
Ja ha en bra dag BjornOlav.
Du finns i mina böner!
Karin

Bjørn Olav sa...

Karin

Det skal være sendt en epost til deg via denne nettsiden. Ser at Stener nå er knyttet til den. Kan du sjekke det en gang til. Kanskje det har oppstått en feil herfra.