lørdag, januar 03, 2009

Et hellig og kongelig presteskap for Gud, del 2



Det fortelles en historie om den lutherske presten Friedrich von Bodelschwingh (1831-1910), som startet en del barnehjem i Tyskland. En dag han møtte en gutt langs veien, la han sine hender på hans hode med og gudfryktig kjærlighet og autoritet uttalte han disse ordene: "Gud velsigne deg, mitt barn. Må Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds velsignelse hvile over deg." Fra det øyblikket ble det sagt hvilte noe av Guds herlighet over den gutten.

Dette er det samme som levittene i den gamle pakt ble kalt til å gjøre. Det heter i 4.Mos 6,27:

"Slik skal de legge mitt navn på Israels barn, og så vil jeg velsigne dem."

Fordi Guds velsignelse var lyst over denne lille gutten, fløt noe av Guds natur, Hans fred og guddommelige kjærlighet inn i hans hjerte. Vi finner et eksempel på denne prestelige tjenesten i 3.Mos 9,22-23:

"Aron løftet sine hender over folket og velsignet dem. Så steg han ned, etter at han hadde ofret syndofferet og brennofferet og fredsofferet. Deretter gikk Moses og Aron inn i sammenkomstens telt. Og da de kom ut igjen, velsignet de folket. Da åpenbarte Herrens herlighet seg for hele folket."

Jeg tror denne velsignelsestjenesten også er en del av den nytestamentlige tjenesten med å være "prester for Gud", jfr Åp 1,6. For vi er som nytestamentlige troende kalt til å velsigne!

"Til slutt: Ha alle ett sinn, vær medlidende, kjærlige mot brødrene, barmhjertige og ydmyke, så dere ikke gjengjelder ondt med ondt eller skjellsord med skjellsord, men heller velsigner. For dere er selv kalt til å arve velsignelse." (1.Pet 3,8-9)

Vårt kall er å løfte våre hender for å velsigne. Ikke knytte dem. Med åpne hender velsigner vi.

I den forrige artikkelen så vi på 1.Pet 2 som viser oss noen av kjennetegnene på det kallet som prestene i den nye pakt er kalt til å være. Vi så kort på at dette kallet innebærer offer, men det står mer i versene fra 1.Petersbrev. Det står at dette skal være et hellig presteskap. De offer vi skal bære fram for Gud skal være "slike som er Gud til behag ved Jesus Kristus", v.5.

Hellig betyr blant annet at vi er kalt ut, vi er kalt til å være annerledes, og skal vi være Gud til behag må vi handle i tråd med Gudsrikets prinsipper. Et av de prinsippene finner vi beskrevet i Matt 5,43-45a:

"Dere har hørt det er sagt: Du skal elske din neste og hate din fiende! Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, og velsign dem som forbanner dere, gjør vel imot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere, for at dere kan bli barn av deres Far i himmelen."

Vårt eksempel er Jesus: "han som ikke skjelte igjen når han ble utskjelt og ikke truet når han led, men overlot det til ham som dømmer rettferdig." (1.Pet 2,23)

Her har jeg et stykke vei å gå. Men også dette hører med til det å være et hellig presteskap. Det er prester som bærer fram åndelige offer, offer som er Gud til behag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Very rich and interesting articles, good BLOG!

Anonym sa...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!
Special Net