fredag, januar 30, 2009

Spennende og aktuell jødisk kommentar til NT



La meg få introdusere en usedvanlig godt hjelpemiddel for enhver seriøs gransker av Guds ord, og som leser engelsk: Jewish New Testament Commentary av David H. Stern. I dag finnes det en lengsel etter å finne tilbake til menighetens røtter. Da må vi grave så djupt at vi finner de jødiske! Den første kristne forsamling hadde tilholdssted i Jerusalem og besto for det aller meste av jøder, og i de første kristnes gudstjenester finner vi igjen mye fra synagogegudstjenesten.

David H. Stern, født i Los Angeles i 1935 fant i 1972 at Yeshua var den lovede Messias. Han har doktorgrad i teologi fra Fuller Theological Seminary og har arbeidet for organisasjonen Jøder for Jesus. I 1979 gjorde Stern-familien aliyah til Israel. Han er godt kjent blant de messianske menighetene i landet og er aktiv der. Han har oversatt Det nye testamente, og nå har altså hans kommentar til NT kommet. Det er en kolloss av en bok på hele 935 sider, og tar for seg vers for vers gjennom alle nytestamentes skrifter.

Nå har jeg samlet ganske mange kommentarer på det nytestamentes bøker gjennom årenes løp, men denne er helt unik. Ved siden av at Stern gransker og utlegger for oss den greske grunnteksten, gir han oss innblikk i Talmud og ulike rabinske skrifter, jødedommen og jødedommens historie. Vi stifter bekjentskap med hebraiske og jødiske begreper og forståelse. Vi får innblikk i hvordan de messianske jødene tenker og tror. Slikt materiell som dette har jeg ikke sett i noen annen bibelkommentar.

Jeg fikk min utgave i går, så jeg har bare hatt anledning til å ta noen stikkprøver, men det jeg har lest er ikke bare oppbyggelig, det åpner også om teksten på nye måter. Klart at det igjen vil kunne føre til at man må justere sitt syn, ettersom vårt syn ofte er preget av kirkens antisemitisme i enkelte spørsmål, men det er jo bare av det gode at vi må!

Min utgave ble kjøpt hos Bok og Media i Oslo til den nette sum av 329,-

Boken har ISBN: 965-359-011-1

Utgiver er: Jewish New Testament Publication.

6 kommentarer:

Jorge L. Barrera sa...

For what I read in your profile you are a Pastor, I think it would help me to learn about the gospel Protestanismo especially in Europe and Norway, and I hope I can write something which is the summing up of Christian churches in Europe, especially the charismatic churches with the Lutheran. In any language there is no problem for me.
I hope I can help with that.
God bless you!

I am translating with Google Translate.

Anonym sa...

Har den! Kjøpte den for ett år siden. Du skriver at Stern har oversatt Det nye testamente. Han har ikke bare oversatt det, MEN HELE BIBELEN! Jeg har også den! Det ser ut som den ble utgitt i 1998. Denne er like interessant som kommentaren! Han har oversatt direkte uten å se så mye på andre oversettelser, tror jeg. Dette er svært anerkjente utgivelser, særlig innen det Messianske miljøet.

Stern retter spesielt kommentarene og bibeloversettelsen m/diverse tillegg til jødene for at de skal se og forstå lettere at Jesus er Messias.

Ellers bør man være klar over at Stern er tilhenger av at man skal fortsette å følge Torahen, bortsett fra det som klart ikke gjelder lenger. Han argumenterer for at man skal holde seg til matregler (ikke spise svin osv.)og til Sabbaten for å nevne to områder.

Jeg kjøpte disse på nettet fra www.messianicjewish.net. Både kommentaren og bibeloversettelsen kostet $ 34.99. Ellers så kjøpte jeg i samme slengen "Answering Jewish Objections to Jesus" som er i fire bind av Michael L. Brown ($65.99), to bøker av Barney Kasdan: "God's Appointed Times" og "God's Appointed Customs" ($10 x 2) og en bok "A Way in the Wilderness" (jfr. Jes. 43,19) som er en samling artikler om jødisk tankegang til Messiansk tankegang ($4).

Alle uleste bøker dessverre bortsett fra at jeg har brukt bibeloversettelsen og kommentaren noe. Men bøkene virker veldig spennende og interessante, så jeg må virkelig komme i gang.....

Hilsen
Thomas i S.

Anonym sa...

Et lite tips vedr. kjøp av utenlandske bøker.

Jeg har gode erfaringer ved å kjøpe bøker fra capris.no. De har rimelige bøker sammenlignet med f.eks Bok og Media. Boka "Jewish New Testament" koster hos Capris kr 194,- + 19 i porto. Ved bestillinger over kr 195,-, blir bøker sendt fraktfritt. Det er kort leveringstid. Capris er et godt alternativ derson du skal kjøpe utenlandkse bøker. Dersom du bestiller fra utlandet, så blir portoen dyr. Dessuten slipper du å bruke kreditkort/Visa. Du får faktura på forsendelsen.

Stener

Anonym sa...

Tittelen på bibeloversettelsen til Stern er forresten "Complete Jewish Bible".
Hilsen
Thomas i S.

Bjørn Olav sa...

Takk for gode råd og tips. Jeg skal benytte meg av capris.no heretter! Her er det penger å spare ser jeg.

Takk også for tipsene fra Thomas S. Michael Brown har jeg stor tillt til. Jeg har også hørt ham preke noen ganger, og det var sterke opplevelser med genuin bibelutleggelse.

Bjørn Olav sa...

Dear Jorge Luis

If you would like to come in contact with me you could use:

bolahans@online.no