søndag, januar 11, 2009

Se der Guds lam som bærer bort verdens synd



De siste dagene av denne uken har vært slitsomme. Tåregassen som jeg fikk i meg torsdag, skapte både pusteproblemer og forverret hjerterytmeproblemene mine. Jeg kjenner meg også svært bedrøvet over det forferdelige som skjer i Oslos gater om dagen. Hatet, ødeleggelsene, voldsbruken. En kjenner også på avmektighet og fortvilelse.

Men sent i går kveld kom disse ordene til meg igjen. De er døperens ord om Jesus:

"Se der Guds lam, som bærer bort verdens synd." (Joh 1,29)

Redningen for en verden full av hat er Guds Lam. Hos profeten Jesaja heter det om Herrens lidende tjener:

"Vi for alle vill som får, vi vendte oss hver til sin vei. Men Herren lot den skyld som lå på oss alle, ramme ham. Han ble mishandlet, og han ble plaget, men han opplot ikke sin munn, lik et lam som føres bort for å slaktes, og lik et får som tier når de klipper det. Han opplot ikke sin munn." (Jes 53,6-7)

Det er sant dette: Vi har alle kommet på villspor. Apostelen Paulus skriver til forsamlingen i Rom: "alle har syndet". (Rom 3,23) Med andre ord: det finnes ingen som ikke har gjort det. Alle betyr alle. Nordmenn har rotet seg bort, det samme har jødene, og palestinerne. Jeg er innebefattet i det lille så betydningsfulle ordet: alle.

Vi vendte oss hver vår vei. Skyldige, på grunn av vår synd.

Men det er til alle døperen roper ut: Se der Guds lam, som bærer bort verdens synd.

Jesus sonet all vår synd og brøde på Golgata kors. Alt det vi skulle stå til regnskap for lot Gud ramme Jesus. Han gjorde opp vår synderegning.

"Han (altså Jesus) UTSLETTET skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset." (Kol 2,14)

Her ligger redningen for oss alle. Fred blir det først når mennesket får fred med Gud, og den eneste veien til fred med Gud går gjennom Guds Lam. Han er den som forsoner oss med Gud, Han er den som banet veien like inn til Guds hjerte og trone.

Om nordmenn, jøder og palestinere kunne finne Jesus, og bli forsonet med Gud, ville hatet bli borte. Først da vil det kunne bli fred.

Alle disse forvillede, rotløse ungdommene som tyr til vold, måtte de finne Jesus, slik at deres liv kunne bli forvandlet.

Fra 1522 lyder det i salmen Agnus Dei:

O Guds Lam uskyldig, på korset ihjelslaget, inntil døden lydig, hvor ille du var plaget! For vår skyld var du såret, har verdens synder båret, miskunn deg over oss, o Jesus!

O Guds Lam uskyldig, på korset ihjelslaget, inntil døden lydig. Hvor ille du var plaget! For vår skyld var du såret, har verdens synder båret. Gi oss din fred, o Herre Jesus!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav. Flott bilde på dagens blogg. Frister å legge det i photoshop for å printe ut.

Har i den siste tiden begynt å lese kommentarer på bloggen. Det er mye underlige vurderinger der, som avspeiler åndskampen. Av og til kommer Jesu ord meg i hu: "Far forlat dem, for de vet ikke hva de gjør"(sier). - Tenk å påstå at jødene korsfetet Jesus! En gammel og slitt frase. Hvor blir det åndelige gangsynet av? Også det å påstå at det som skjer i Israel ikke har noe med Bibelen å gjøre. (Selvsagt har et demokrati lov å forsvare seg, når naboene skyter raketter i årevis). Det synes som om militær jus ikke gjelder Israel.
- Minner om profetiens prinsipp som det står i Johannes: "Jeg sier dere før det skjer, forat dere skal TRO når det sjer" og som Jesus sier videre: "Dere farer vill fordi dere ikke kjenner SKRIFTENE, og heller ikke GUDS KRAFT". Her ligger problemet og også løsningen.

Og mitt første møte med jødehatet, var for førti år siden, på sjømannskurs. En av elevene var araber fra Midt-Østen (Husker ikke landet). Han var ivrig til å trene, også som isbader. En hyggelig kar, ikke terrorist, bar heller ikke palestinasjerf. (Det her var lenge før det palestinske folket ble "oppfunnet"). Jeg lurte på hvor har var så ivrig til isbading. Jo, han skulle herde seg. For når kom heim til Midt-Østen skulle han drepe jøder! Jeg ble jo helt forskrekket.

Senere som kristen ble jeg undervist om profetiene og
jødehatet. Det viser hvor dypt det sitter. En åndsmakt fra avgrunnen.

Jesus var jøde. Elsker en Jesus, elsker en også Hans folk og velsigner det. - Kanskje en må be om at korset kraft pløyer dypere i
oss, så vi følger Lammet hvor det går!

KuleKnut sa...

Så utrolig fantastisk lesning Bjørn Olav! Dette er det perspektivet som går utenpå all krig, all ondskap og all urett. Fullstendig politisk nøytralt, og fullstendig upartisk, og ikke minst fullstendig rettferdig.

Så rart at denne posten, som er den viktigste og sanneste av alle du har skrevet om denne konflikten, bare har én kommentar, og de andre har tilsammen hundrevis.

Må vi åpne våre øyne og rette fokuset mot Jesus, og være det lyset og saltet vi har i oppgave å være.

"salige er de som skaper fred"

Anonym sa...

Enig med KuleKnut. Skulle selfølgelig
også takke for det flotte innlegget, og ikke bare bildet.- Det kan ikke sies bedre. - Skaper lovprisning. For å si med en menneskelig glede: "Hæla i taket og tenna i tapetet."

I det navnet (Jesus) skal hatet vike, sier sangeren. Kanskje mange er mindre opptatt av kjernen i evangeliet? Det er kun Lammet som er løsningen, også i Midt-Østen. - Når han kommer som Løven av Juda, blir det verdensfred. I dag er det fred å få for "mennesker som har Guds velbehag". Det var jo fredsbudskapet fra englene, som vi julen gleder oss over.

Så salige er våre føtter, som bring er ut et sånn budskap.

Anonym sa...

Tack BjornOlav,
för en underbar sanning att läsa!
Ja,låt oss falla ned i ödmjukhet inför vår Frälsare,och varje dag påminna oss om vad han har gjort för oss på Golgata!
Han led i tysthet,öppnade inte sin mun!För oss,för oss!
Den bönen som jag nyårsafton bad kommer ännu starkare till mej;
"Jesus låt den första kärleken till Dej bli mycket mycket större inom mej detta år!Inte bara i ord,utan en kärlek som slår ut all fruktan allt hat och all modlöshet!
En kärlek som växer stark när jag förstår vad du gjort för mej på Golgata!
Du har varit i mina böner dessa dagar BjornOlav,både igår och iförrgår.
Vi får vila i Hans Händer
för Han ju ALLMAKTSGUD ÄR,
som har vunnit EN EVIG SEGER för oss!
Karin

trond bjarte fossum sa...

Det finnes hverken frelse i
bekjennelse nåde, uten synd
gjerninger dåp, dø i kamp for allah
pilgrimsferd til mekka
uten svinekjøtt you name it
som gjør livet så trasig vanskelig

Frelsen ligger i jesus' sannhet
som igjen er veien og livet
og fred

Løsningen ligger i ordene tror på ham, dvs. Jesus og hans sannhet
Dette sies også i klartekst i en historie fra Apostlenes gjerninger.
Det fortelles om en fangevokter som stilte følgende spørsmål til Paulus og Silas:
Hva skal jeg gjøre, gode herrer, for å bli frelst?

Og svaret lød: Tro på Herren Jesus, så skal du og dine bli frelst.



Veien til frelse er igjennom personen Jesus.
Det er ikke snakk om en lære eller en religion.
Veien til himmelen er ikke en kirke eller en menighet.
Det er Jesus som tar deg til himmelen.
Det finnes bare en vei til himmelen:
Troen på Jesus Kristus, Guds levende Sønn.
Det eneste Gud er fornøyd med, er det fullkomne,
og det eneste fullkomne er Jesus.
gjennom den frelsende sannheten


Ingen kan enda kalle seg frelst
Ingen
Der alle er kommet på avveier alle er fordervet
det finnes ikke en som gjør det gode
ikke en eneste


Alt vi sier og gjør handler egentlig bare om at
Kristus skal bli æret blant mennesker."