torsdag, januar 01, 2009

Theofania - tiden for åpenbaring





Når nyttårsdagen er kommet tror enkelte at nå er julen over. Den er langt fra over! I det hellige året forholder det seg annerledes. Julenes 13 dager - fra juledagen til trettendedag jul, er egentlig en eneste lang julefest. Feiringen av Jesu fødsel tar til juledagen og når sitt høydepunkt på trettende dag jul. I mange østlige kirker er trettende dag jul - i øst kalt Theofania - og i vest Epifania - til og med en større festdag enn selve juledagen.

Jeg tror vi trenger alle disse 13 dagene til å ta inn over oss noe av julens mysterium: Gud blir menneske.

Som vismennene trenger vi også falle ned og tilbe, åpne våre skrin og bære fram våre gaver: takksigelsen, lovsangen og tilbedelsen.

Mens juledagen forkynner at "I dag er det født dere en frelser, som er Messias, Herren - i Davids by" (Luk 2,11) så forkynner theofania på en særskilt måte at barnet som Maria fødte er Gud, kommet i kjød.

Ordet theofania betyr åpenbarelse eller manifestasjon. Barnet ble født til å bli konge. Det er dette vi feirer.

En av de som har hjulpet meg mye er Henri Nouwen (bildet), universitetsprofessoren som ble prest for en gruppe psykisk utviklingshemmede, og som skrev så mye som går på djupet om den kristne tro. Nouwen har skrevet mye om theofania. Han ser Jesus som en åpenbaring av Guds ubetingende kjærlighet til alle mennesker. Selv var han en urolig sjel som alltid søkte etter å bli sett og bli bekreftet, etter å høre hjemme - inntil han kom for å bo hos denne gruppen psykisk utviklingshemmede og ble elsket som den han var, ikke som den kunnskapsrike professoren. Gjennom sine bøker avdekker han for oss Guds kjærlighet for andre.

La meg gi et eksempel på dette, som Michael Ford, en av hans biografer, kommer med i en samling av Nouwens tekster:. Michael Ford forteller om en aktiv kvinne i det sognet hvor han bor:

"Engang var hun en stor vandrer i vind og all slags vær. Nå blir hun dratt omsorg for på et behandlingshjem. Hun er blind og bevegelseshemmet, men hun utstråler Guds nærvær hver eneste gang jeg ser henne. Vi holder hverandre i hendene og ber sammen, men det er hun som tjenestegjør overfor meg, hun velsigner meg med alderens og troskapens visdom. Våre møter er hellige stunder og som sakramenter i sin intensitet."

Så legger Michael Ford til:

"Epiphany er tiden for medlidende sammentreff."

Og her ligger jo hele julemysteriet: Gud som blir menneske for å dele våre kår. I Jesus har Gud fått et ansikt.

Fortsatt velsignet jul!

2 kommentarer:

Anonym sa...

A friend told me this place I have been looking for, I come, it turned out, I have not disappointed, good Blog

Anonym sa...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
PE Net