onsdag, januar 14, 2009

Skivebom av VG - nye demonstrasjoner i Oslo lørdag


Det voldsforherligende Blitzmiljøet varsler nye demonstrasjoner i Oslo førstkommende lørdag. Politet sier at det er vanskelig å unngå nye opptøyer. Fram til nå har det kostet forretningsstanden i Oslo sentrum over en million kroner. Flere er blitt fysisk skadet. Samtidig får vi vite at venner av Israel ikke kan få demonstrere i Bergen, da politiet ikke kan garantere for deres sikkerhet. VG Nett skriver i kveld at "Palestina-venner braket sammen med tilhengere av Israel torsdag." Det er helt feil. Det var ingen vold som ble utøvd fra israelsvennene på Eidsvollsplass. Volden kom fra en side. Det var israelsvennene som fikk oppleve å bli spyttet på, slått, bli utsatt for steinkasting og som fikk fyrverkeri sendt inn i folkemengden. Dette var skivebom av VG's journalist. Demonstrasjonen i Oslo på lørdag burde ha vært nektet godkjennelse. Vi vil ikke ha en hovedstad hvor gatas parlament hersker, og hvor voldsromantikere og pøbler skal få råde grunnen. Oslo bør ikke bli et utstillingsvindu for vold og ødeleggelser.
Se her:

19 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Sondre Olsen sa...

skuffende at vi ikke får gå i tog for Israel her i Bergen, mens de får demonstrere mot Israel i Oslo selv om man der med sikkerhet kan si at det blir bråk. Skuff på skuff!

Arnt sa...

Jeg blir kraftig fortørnet når døgeniktene i blitz både får demonstrere selv og ødelegge andres demonstrasjoner, mens Israel-venner i Bergen nektes å demonstrere. Det er tydelig at enkelte har større ytringsfrihet enn andre - og det er de som bruker vold og hærverk for å få fram det de vil si. Har bare ett ord å si om dette landet og "demokratiet" - latterlig! Man burde låst inne samtlige blitzere til krigen i Gaza er over. Vi trenger ikke flere ramponerte butikker i Oslo nå.

Anonym sa...

Bjørn Olav! Du har en spennende blogg. Jeg ble sjokkert da jeg så Shimon Perez på Dagsrevyen i kveld. Ingen kan hevde at han feilsiteres, for dette var med kamera på Israels president som ordrett sa følgende:

"Our aim was to provide a strong blow to the people in Gaza so they will lose their appetite to continue to shoot at us. That's it,"

Altså: Folket er et mål for krigshandlingene... Det kan ikke være en kristen oppgave å forsvare dette.

Anonym sa...

Nå synes jeg forsåvidt folk utenbys fra har altfor mye meninger om hvordan Oslo skal være.

Hva om Oslofolk skulle vært like ivrige angående hvordan ting og tang skal gjøres i Gjøvik?

Når det er sagt så går jeg utifra at flertallet her i byen ikke ønsker opptøyer. Men det er egentlig vår sak å mene noe om.

Det som derimot er klinkende klart er at i et demokrati forbyr man ikke demonstrasjoner, men griper inn ved ulovligheter.

Det er en del av hva det betyr å være et demokrati, og er noe jeg er nokså sikker på at de fleste andre her i byen er enige om.

Så får vi også se hva som skjer på lørdag. Jeg tror nok hvorvidt det blir bråk eller ikke avhenger av hvor mye "rotløs ungdom" med blod på tann (ikke for bokstavelig ment) som møter opp.

Blir det bare kjernen i Blitz-miljøet som møter opp, og politiet opptrer viselig tror jeg det blir fredelig.

Blitz sin støtte, er nok også på et litt annet grunnlag enn hva som først oppfattes. Husk at de overhode ikke har spilt noen sentral rolle i noen av urolighetene. (Spessielt Torsdagen var det ikke en eneste blitzer å se.)

En annen sak er at den harde kjernen i Blitz, eller "menigheten" om du vil er på kanskje 30 personer til sammen. Selv denne gruppen er løselig sammensatt, og har ingen ledelse, komite, generalforsamling, styre, formann eller styreleder.

Alt styres fra et almannamøte en gang i uka hvor alle som føler seg som en del av miljøet kan møte opp.

Gruppen som feilaktig kalles blitzere er derimot laaaaaaaangt større. Betegnelsen internasjonalt, som også burdte vært benyttet i Norge er autonome. (hvorav blitz kun utgjør en liten del av miljøet.)

Når det gjelder de tradisjonelle aktørene her ville jeg nok også vært langt mer bekymret for Internasjonale Sosialister (Norsk fløy av en internasjonal trotskistisk bevegelse) som hvis Norske avdeling bla. spilte en sentral rolle i å utløse de voldsomme opptøyene i Gøteborg under Bush-besøket sommeren 2001.

De har jo gått ut om sagt at de vil delta i, og mobilisere til demonstrasjonen.

Når det gjelder Bergen så ble jo ingen nektet å demonstrere, og politiet sa heller ikke at de ikke ville bidra med sikkerhet.

De sa derimot at de ikke kunne garantere for sikkerheten om det skulle bli opptøyer. (noe det sannsynligvis ikke ville blitt i en så liten by.)

Selv hadde jeg tatt risikoen, og demonstrert under lignende omstendigheter.

Akkurat i denne konflikten klarer jeg nok ikke å stille meg bak parolene til hverken den ene, eller andre siden av skyttergravene.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Jeg leste gjennom innlegget ditt, og vil si meg enig på noen måter, for jeg har skrevet om dette selv. Les gjerne det jeg har skrevet:
www.tronno.blogg.no

DETTE INNLEGGET ER REDIDERT FORDI DET INNEHOLDT BANNEORD.

Bjørn Olav sa...

Sondre

Jeg er helt enig med deg i at det er svært skuffende om det ikke blir demonstrasjonstog for Israel i Bergen. Bergen av alle Norges byer burde arrangere det!

Bjørn Olav sa...

Jeg kan ikke tro at Peres mener Gaza's sivilbefolkning. Han mener nok de som tyr til våpen mot Israel.

Men uansett: Jeg kan ikke støtte handlinger som fører til at mennesker blir drept, enten det er palestina-arabere eller israelere. Men jeg forstår at etter åtte år med daglige rakettangrep mot sin egen sivilbefolkning, måtte israelske myndigheter gjøre noe for å stanse dette, når dialog ikke førte frem.

De fleste politikere sier at Israel har rett til å forsvare seg. Hva skulle vi gjort her i Norge om noen skjøt raketter mot noen av våre byer i åtte år, og det ikke førte frem med forhandlinger? Fortsette å la dem sende raketter?

Anonym sa...

Arnt:

Nå må du slutte å lyve.

Det var ikke en Blitzer å se hverken på motdemonstrasjonen, eller den nøytrale fredsdemonstrasjonen senere på kvelden.

Det samme sa både media, og politet. Men du vet tydeligvis bedre enn øyenvitner, politi og media?

Du kan altså ikke snakke om at de ikke lar folk demonstrere i fred når de ikke en gang var tilstede.

Når det gjelder lørdagen kom det frem fra politiets side at de spilte en svært liten rolle, og apellen Stein Lillovolden holdt oppfodret til en fredelig demonstrasjon, og oppfordret folk til besinne seg, og holde seg unna uroligheter.

Videre påstår du, til tross for at det rett og slett ikke stemmer at Israels venner i Bergen har blitt nektet å demonstrere. Det ble de ikke.

Ellers så ser jeg at du har samme demokratiske sinnelag som Hitler, Stalin og Pol Pot hvor du ser på massearrestasjoner kun begrunnet gruppetilhørighet som gagnbar mynt.


Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Nå skriver du mye rart, Lars. Så vidt jeg vet er du vel ikke fra Oslo en gang, men bosatt der nå? Så når du sier at det som skjer i Oslo er "vår sak", så blir det ganske morsomt.Selvsagt har vi meninger om vår hovedstad. Selv om jeg bor på Gjøvik er det ikke så provinsiellt her. :D Og jeg tror de fleste oppegående mennesker i Norge ser med avsky på den volden som pøbelen har gjort med hovedstaden vår.

Ellers er det nesten litt rørende å lese din omtanke for Blitz miljøet.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Jeg liker ikke vold mer enn hva du, eller de fleste andre gjø bare så det er sagt.

Ellers så har jeg jo vært bosatt her i snart 5 år.

Hvor lenge må jeg bo her for å kunne si "vi", og "oss"? :-)

Ellers så er jo en annen sak at det sannsynligvis er flere samer, enn "innfødte Oslofolk" her i byen ;-)

Det sies jo at det fotball laget (hvordan skrives fotball lag rett? fotballlag\fotball lag\fotballag\fotball-lag?) med flest tilhengere i Oslo er RBK... (uten at jeg vet hvor sant det er.)

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Du skjønner: Faren min var fra Oslo, og jeg har hatt mye av slekta min der. Oslorøttene mine er djupe. Fortsatt bor broren min der. Men selv kunne jeg aldri tenkt meg å bo der. Jeg må se Mjøsa, og det åpne landskapet. Og så må jeg ha kort vei til Rondane.

Anonym sa...

Er du blitzer lars?

Anonym sa...

Anonym:

Nei.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Men en sterk sympatisør med rørende omsorg for Blitzerne, er du, Lars. Det kan ingen ta fra deg.

Kan jeg spørre deg om en ting:

Hva synes du er en passende reaksjon fra israelernes side på åtte års terrorbombing av sivile mål i Israel? Når forhandlinger ikke fører fram? Ville du synes det var helt ok om Oslo øst ble beskutt av raketter hver dag i åtte år? Ingen dag ville være trygg.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Jeg har stor forståelse for også for Israelerne. Situasjonen er uholdbar, og jeg vil nok tvile på at særlig mange andre land ville funnet seg i det.

Når det er sagt kan du heller ikke løsrive dette fra sin kontekst, hvor en sammenligning med om Sverige hadde angrepet Norge med tilsvarende er meningsløst uten å samtidig tegne opp mange av de samme forutsetningene.

Forskjellen mellom to krigende nasjonalstater, og to en stat som kriger mot en folkegruppe i staten er også meget stor, og en god grunn til at Israel bør ønske en Palestinsk stat man kan stille helt andre krav til, og folerettslig stille langt sterkere når man bruker makt.

Det er også slik at uansett hvor uutholdelig situasjonen er for Israelerne så er det (om tallene er korrekte) drept over 1000 Palestinere, og 13 Israelere. Hvem som er hardest rammet, og utsatt for størst traumer er altså ikke en diskusjon.

Samtidig så er det jo slik at Israel ikke har startet voldsbruken u denne sammenhengen. Samtidig så er alle, også Israels venner enige om at Gazas befolkning befinner seg i en håpløs og uholdbar situasjon.

Det teller heller ikke til Gaza sitt favør at Hamas er å regne som er rasistisk, fundamentalistisk fascistbevegelse. (men fortsatt den demokratisk valgte ledelsen.)



Jeg tror vold avler vold, og at hat avler hat.

Derfor støtter jeg hverken Hamas, elelr Israels drap.

Derfor støtter jeg fredskrefter på begge sider.

Derfor klarer jeg ikke å stille meg i hverken skyttergravene til Israels "venner", eller Palestinas "venner"..

Det skal også nevnes at jeg er en motstander av nye NATO. Jeg var en motstander av bombingen av Serbia, og er en motstander av Afghanistan-krigen.

Jeg har dessuten med de forutsetningene man hadde langt større forståelse for Chamberlain, enn Churchill.

Mitt utgangspunkt er altså veldig annerledes.

Jeg er til og med svært skeptisk den Norske motstandsbevegelsen under krigen som jeg tror gjorde større skade enn nytte, og jeg mener det var en velsignelse for landet at vi hadde bygd ned forsvaret.

Men jeg er altså helt enig i at mange tar litt for lett på sin kritikk av Israels uten å ville handlet mer moralsk selv i en tilsvarende siuasjon.


Et spørsmål er også om det Israel nå gjør er den rette løsningen for å ende volden, og hatet i denne konflikten.

Det er det ihvertfall mange Israelere som mener det ikke er.

Jeg tror desverre de sår inn noe som vil høste nye 60 år med vold, hat og terror om Herren drøyer.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Som sagt:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=546260

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Så var ikke Blitz så ille allikevel ;-)

Bjørn Olav sa...

Det er jo flott at blitzerne oppførte seg som folk - denne gangen. Det er jo temmelig uvanlig. Jeg husker dem fra marsjen for ekteskapet. Kan ikke si jeg ble imponert over deres oppførsel den gangen. Det virker som om de folka ikke aksepterer noen annen oppfatning enn deres egen, av og til etter min mening forskrudde mening om samfunnet.