fredag, august 24, 2012

440 år siden Bartolomeus-natten da katolikker tok livet av kanskje så mange som 30.000 protestanter

Dagen i dag er en av de aller mørkeste i Europas historie, og ikke minst i den kristne kirkens historie. Denne dagen - for nøyaktig 440 år siden - ble kanskje så mange som 30.000 protestanter myrdet av katolikker i det som er blitt kalt for Bartolomeus-natten eller Blodbryllupet i Paris. Historikerne er uenige om antallet. Man regner med at så mange som 2000 ble drept i Paris, og et sted mellom 10.000-30.000 i provinsene. De som ble drept var hugenotter, et navn først brukt som et skjellsord, senere tatt i bruk av kristne som var influert av Jean Calvin.

Blodbadet i Paris
Blodbadet begynte natten til 24.august 1572, midt under festlighetene som fulgte etter bryllupet til kong Henrik av Navarras, som senere skulle bli kalt Henrik den fjerde, med søsteren til kong Karl IX, Margrete av Valois.

De bakenforliggende årsakene har sin grunn i en maktkamp. På begynnelsen av 1570-tallet var hugenottlederen, admiral Coligny, blitt erkedronning Katarinas farligste politiske rival. Erkedronning Katarina av Medici var mor til kong Karl IX. Katarina bestemte seg for å la en attentatsmann ta livet av admiralen, som i stillingen som kongens minister hadde fått adskillig innflytelse over kongen og truet Katarinas makt i landet. Da attentatet slo feil og Coligny bare ble lettere såret, fremkalte hun blodbadet for å skjule sin delaktighet i mordforsøket. Overfor kongen påstod hun om kvelden 23. august at hugenottene hadde planlagt et opprør, og kong Karl som først stod imot, lot seg dra med og forlangte til slutt i stor opphisselse at alle hugenotter skulle utryddes.

Så begynte en orgie i vold og blod. Byportene ble stengt for å hindre folk i å flykte fra byen. Katolske borgere ble bevæpnet og styrker ble utplassert i bydelene. Morderpøbelen gikk fra hus til hus der hugenotter bodde og drepte alle de kom over – også barna. Etter to dager med massedrapene i Paris spredte det seg til provinsene. Til stattholderne var det sendt ut ordre om å drepe alle protestanter.

De overlevende Hugenottene ble etter dette helt rettsløse i Frankrike.

Ingen kommentarer: