torsdag, august 09, 2012

Slik talte Jesus - et studium av Hans prekestil, del 1

Det må ha vært forunderlig og vidunderlig å høre Jesus forkynne!

Nå har alle predikanter sin stil, men hva sier evangeliene om måten Jesus preket på?

Jeg har funnet følgende:

1. Jesus forkynte det Han allerede hadde praktisert. Han forkynte altså ut fra erfaring, ikke teorier. Evangelisten Lukas beskriver dette slik i Apgj 1,1: ' ... alt det Jesus begynte både å gjøre og lære'. Hans forkynnelse hadde alltid en praktisk tillempning. Mange av dagens forkynnere preker om ting de selv ikke har erfart, og som de selv ikke lever ut i praktisk hverdagsliv. Dette er en medvirkende årsak til at det skapes frustrasjon blant de som lytter til det som blir sagt, fordi de forstår raskere enn vi tror at det som sies ikke er levd liv.

2. Jesus forkynte alltid i Den Hellige Ånds kraft. Dette merket Emmaus-vandrerne, som opplevde etter å ha lyttet til Jesus. De vitner: 'Brant ikke hjertet vårt i oss da Han talte med oss på veien, og da Han åpnet Skriftene for oss?' (Luk 24,32)

3. Jesus forkynte primært til folkets sinn og ikke til deres følelser. Det Han forkynte overbeviste Hans tilhørere, fikk dem til å tro og adlyde. Han hauset ikke opp deres følelser, slik vi ser mange forkynnere gjør i dag. Nettopp fordi Han talte til deres sinn, så skjedde det varige endringer i deres liv. En god illustrasjon på dette er eksemplet med Sakkeus, som fikk livet sitt fullstendig endret ved å lytte til Jesu undervisning. Han måtte deretter ta tak i eget liv og omvende seg. Omvendelsen førte så til endring av hans livsførsel.

4. Jesus hadde det rette ordet for hver anledning! Hva var årsaken til dette? For det første lyttet Jesus konstant til hva Faderen sa. Han sier det selv slik: 'Sannelig, sannelig sier Jeg dere: Sønnen kan ike gjøre noe av seg selv, men bare det Han ser Faderen gjøre'. (Joh 5,19) Den andre årsaken er Hans store kjærlighet for menneskene. 'Men da Han så menneskeskarene ble Han grepet av dyp medlidenhet med dem ...' (Matt 9,36)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: