torsdag, august 30, 2012

Når troen tømmes for bibelsk substans, del 1

For en god del år siden snakket jeg med en redaksjonssjef i en kristen dagsavis. Da han hørte at jeg var baptistpastor, som jeg var på den tiden, ble han ivrig og sa: 'Vi trenger dere. Dere er mer teologisk reflekterte enn oss pinsekarismatikere!'

Det er mulig han hadde rett - den gangen. Jeg er ikke så sikker på om det stemmer lenger. Jeg tror det dessverre er slik at i mange frikirkelige sammenhenger tømmes troen for bibelsk substans. Det man sitter igjen med handler stort sett om hva man føler er rett. Bevisstheten om hva Bibelen faktisk lærer, er liten. Det kan ha å gjøre med at det som sies fra talerstolen heller ikke har så mye substans. Man snakker mye i dag om hvordan man kan få bedre selvbilde, hvordan man kan leve lykkelig, og hvordan Gud kan velsigne. Lite om korset, lite om etterfølgelsen, og hva den virkelig innebærer. Og lite om temaer som dåp, nattverd, rettferdiggjørelse, helliggjørelse.

Derimot snakkes det mye om de 'sterke møtene', om 'salvelse', om 'tegn og under', sjeldent om Åndens frukt.

Til sin unge medarbeider, Timoteus, skriver apostelen Paulus: 'Gi akt på deg selv og på læren, og fortsett med det. For når du det gjør, skal du frelse både deg selv og dem som hører deg'. (1.Tim 4,16)

Ikke mye forkynnelse av selvrealisering og tegn og under her! Nei, Timoteus skulle konsentrere seg om læren og fortsette med det. Og legg merke til hva apostelen sier: 'For når du det gjør, skal du frelse både deg selv og dem som hører deg.' 

Det er slett ikke likegyldig hva som læres og undervises. Det hjelper lite med tegn og under, at mennesker skjelver og rister, om det som læres faktisk ikke stemmer med Gud ord. Må vi passe oss så vi ikke blir så blendet av tegn og under, at vi blir forført! Og den som tror at han ikke kan bli det, er allerede forført!

Til den samme Timoteus, skriver Paulus, inspirert som han er av Den Hellige Ånd: 'Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide. Overbevis, irettesett og trøst, med all tålmodighet og lære. For det skal komme en tid da de ikke skal tåle den sunne lære, men etter sine egne lyster ta seg lærere i mengdevis, etter som det klør i øret på dem. De skal vende seg bort fra sannheten, og holde seg til eventyr'. (2.Tim 4,2-4)

Legg merke til hvor mange ganger apostelen snakker om læren!

(fortsettes)

2 kommentarer:

Bjørn sa...

Tusen takk for dette Bjørn Olav! Dette er akkurat dette som som Gud har lagt på mitt hjerte..Liv i Kristus har ingenting med risting og skjelving å gjøre..Dette er stort sett bare vrøvl og tull..Derimot skal vi hungre og be om den sunne lære og holde oss til det Guds ord sier om alle ting..Det som kjennetegner liv i Kristus er lydighet til ordet,daglig omvendelse fra synd og kjærlighet til mennesker..Altså preget av åndens frukt..Halleluja og takk for denne artikkelen og din tydelighet! Sola Christus, Sola Fide, Sola Gratia, Sola Scriptura og Soli deo Gloria!! :) Jesus er herre!

Jan Ove sa...

Dette var veldig bra Bjørn Olav! Takk skal du ha! Jeg sier bare AMEN!