fredag, august 10, 2012

Slik talte Jesus - et studium av Hans prekestil, del 2

Vi fortsetter vårt bibelstudium om hvordan Jesus forkynte. Dette er andre og siste del.

5. Jesu forkynnelse var alltid interessant - og aldri kjedelig. Han fanget tilhørernes oppmerksomhet, og de forundret seg over Hans tale.

6. Jesus brukte enkle illustrasjoner for å gjøre budskapet klart og tydelig for de som hørte på. Han talte om brød og fisker, trær og blomster, om perler, vinbønder, om bygninger. Hans enkle illustrasjoner gjorde det mulig å forstå djupe sannheter. Han talte til alle samfunnslag: de fattige og undertrykte, de rike, til okkupasjonsmakten, de marginaliserte i samfunnet, som de prostituerte og spedalske, til øvrighetspersoner og religiøse ledere.

7. Jesus gjentok ofte det Han forkynte. Han søkte ikke ære ved å forkynne noe nytt hele tiden, men Han gjentok det Han hadde sagt. For Han forstod at vi trenger å høre igjen og igjen de samme tingene for at vi skal huske dem.

8. Jesus brukte humor. Det står ikke noe sted at Jesus lo, men - for å sitere Edin Løvås - det var så vanlig at det ikke var noe evangelieforfatterne fant det nødvendig å fortelle en gang! Dessverre forsvinner mye av humoren i oversettelsene vi har, men det er ikke vanskelig å forstå at tilhørerne lo godt når de hørte om Kamelen og nåløyet, eller om Bjelken og tresplinten. Eller å sile ut mygg og spise kameler. Humor er en effektiv måte å åpne for å kunne si noe viktig, det gjør tilhørerne mer avslappet og dermed mottagelige.

9. Jesus talte uten notater. Det Han sa kom direkte fra Hans omgang med sin Far, som en frukt av Hans bønneliv. Nå er det ikke galt å bruke notater, det gjør jeg selv, men det er viktig å tale fra hjertet og til hjertene.

Ingen kommentarer: