onsdag, august 15, 2012

95 år siden martyren Oskar Romero ble født

I dag er det ganske nøyaktig 95 år siden Oskar Romero ble født, erkebiskopen som ble drept i El Salvador i 1980.

Óscar Arnulfo Romero y Galdámez ble født 15. august i 1917, og i et land hvor 40 prosent av landet er eid av 13 familier. De kristne i landet ble forfulgt, mange drept, ja noen likvidert under grusomme omstendigheter. Syv år gammel pådro han seg en livstruende sykdom, men kom seg igjen. I 1942 ble han ordinert til prest i Den romersk-katolske kirke, og tok senere en doktorgrad i teologi med temaet askese. I mer enn 20 år er han sogneprest i San Miguel, og i 1970 utnevnes han til biskop. Så syv år senere blir han den fjerde erkebiskopen av San Salvador.

Oskar Romero skulle bli en av de mest uredde talsmennene for den forfulgte og lidende kirke i Latin-Amerika. Han brydde seg ikke om hvem han adresserte sine samfunnskritiske uttalelser til. Han kjempet for de små i samfunnet, de undertrykte, de som ikke hadde noen stemme, og utfordret dermed maktapparatet. Han kjempet med pasifistiske hjelpemidler. For Romero var det Bergprekenen som gjaldt.

Han blir skutt og drept mens han feirer messe 24. mars 1980. Det skjer en dag etter at han hvor han i en preken henvendte seg til San Salvadors soldater, som kristne, og ber dem om å adlyde Guds lov som står over samfunnets lover. Han ber dem om ikke å bryte menneskerettighetene. Mot slutten av eukaristien faller de fatale skuddene, og erkebiskop Romero, stemmen til de undertrykte, er blitt taus. Etterforskningen viser at det var en av de såkalte 'dødsskvadronene' i San Salvador.

250.000 mennesker deltok i begravelsen. De kom fra hele verden. Under begravelsesseremonien ble det kastet røykbomber og det ble avfyrt skudd. Alt for å skremme, men de sørgende lot seg ikke skremme. Mellom 30-50 mennesker ble drept i forbindelse med begravelsen. Det ble blant annet skutt fra Nasjonalbygningen mot begravelsesfølget!

Oskar Romero vil aldri bli glemt. Han er hele kristenhetens martyr. Bildet viser omslaget av en bok han har skrevet, og som er utgitt av den anabaptistiske Bruderhof-gruppen. Det sier ikke så rent lite om hvor høyt kristne fra hele kirkefamilien setter ham.

Denne boken kan leses gratis på nett. Du finner en link her:

http://erb.kingdomnow.org/free-ebook-oscar-romero-the-violence-of-love-vol-3-11/

Ingen kommentarer: