tirsdag, august 14, 2012

Deir Mar Musa klosteret i Syria utsatt for tre væpnede ran på seks måneder

Deir Mar Musa klosteret i Syria (bildet), er blitt utsatt for tre bevæpnede ran de siste seks månedene. Som en konsekvens av dette kan ikke lenger kvinnelige besøkene overnatte i klosteret. Man kan ikke garantere for deres sikkerhet.

Det var 3. august at omlag 20 bevæpnede røvere kom til saueinhengningen til klosteret, som ligger omlag 1,5 kilometer fra selve klosterbygningene. Her bor gjeterne sammen med dyra. Røverbanden ødela først telefonen på stedet, deretter tok de gjeternes mobiltelefoner for å forhindre med i å kommunisere med andre. Så begynte de å lete etter våpen! Men verken gjeterne eller munkene i Deir Mar Musa bærer våpen. De er pasifister. Røverbanden truet så gjeterne til å laste 103 geiter og all maten de hadde opp på en stor lastebil. De tok også traktoren og kompressoren som brukes til å lage hull i steiner og i jorda for å grave etter vann, samt alle de materialene de kom over og rundt 35.000 i EURO. Tre timer senere forlot de stedet, men da hadde de tatt med seg to gjetere som gissler. Disse ble heldigvis løslatt i fjellene omlag to timers gange fra klosteret, men underveis ble de forhørt om hva som fantes i klosteret og røverbanden sa de ville komme tilbake!

Dette er tredje gangen Deir Mar Musa klosteret opplever å bli utsatt for ran. Første gangen en røverbande kom skapte de frykt. Også da lette de etter våpen. Jeg har skrevet om dette på bloggen tidligere. Andre gangen stjal de fra et lager som klosteret har nede i dalføret i forkant av klosterbygningene. Det de fikk med seg derfra hadde en verdi på omlag 12.000 EURO.

Skaper frykt
'Vi er redde,' skriver medlemmene av Deir Mar Musa kommuniteten på sin nettside. 'Men vi forsøker å være forsiktige, og vi føler med den syriske befolkningen som nå gjennomgår så harde prøvelser. Vi legger oss i Herrens hender, og fortsetter vårt liv i bønn og forbønn for fred og forsoning'.

Vårt eget bønnekapell - Kristi himmelfartskapellet på Eina - står i et vennskapsforhold til Deir Mar Musa kommuniteten. Som tidligere omtalt her på bloggen mottok vi et kors fra dem, som henger i kapellet. Vi ber for våre syriske venner hver eneste dag. Blir med oss i forbønn for Deir Mar Musa kommuniteten?

Ingen kommentarer: