onsdag, august 08, 2012

Viljens betydning i helliggjørelsen

Jeg har hentet frem igjen en bok som ble publisert i 1875, og som er blitt solgt i tusenvis av eksemplarer verden over. Her hjemme ble den - når den norske oversettelsen forelå så sent som i 1978 - anbefalt av Einar Lundby, legen fra Brumunddal som ble hele Norges sjelesørger.

Det dreier seg om boken 'Et lykkelig liv', skrevet av Hannah P. Smith (bildet). Søster Hannah, som hun ble kalt, ble en av de mest kjente skikkelsene i den såkalte hellighetsvekkelsen på 1800-tallet.

Årsaken til at jeg hentet den frem igjen er at jeg ble minnet om noe min åndelige veileder, en pinsevenn som døde mange og nitti år gammel, sa til meg så ofte: 'Det kommer an på viljen, Bjørn Olav'.

Han poengterte dette særlig når noen snakket om at 'alt er bare av nåde', og henfalt til et liv som ikke endret seg i det hele tatt. Et kapitel i denne boken har den karakteristiske tittelen: 'Guds del av helliggjørelsesverket, og menneskets del'. Og Hannah Pearsall Smith har også med et eget kapitel om viljens betydning.

- Du må ville! Sa Ole Petter Bekkelund til meg.

Hannah P Smith siterer Francois Fenelon (1651-1715), som har sagt: 'Sann religion har sitt sete utelukkende i viljen'. 'Viljen,' skriver Hannah P. Smith, 'er nemlig den avgjørende makten i menneskelivet, kongen som alt må bøye seg for. Når den treffer det riktige valget, så blir alt godt med mennesket, det er ikke følelsene som er det avgjørende'.

Men dagens kristne styres veldig ofte av følelsene: så lenge det kjennes godt, er det rett. Det er nåtidens teologi. Men det stemmer ikke med Det nye testamente. Selv kjærlighet kan bli feil, om man ikke er villig til å følge Guds ords ordninger.

- Er viljen din lagt i Guds hender, er den overgitt til Gud, har viljen din bestemt seg til å tro, spør Hannah P. Smith. For vårt kall består nemlig i å overgi oss til Gud. Vi skal fremstille oss selv som et levende offer for Ham, vi er kalt til å vandre i lyset, og la selvlivet vårt død.

Gud virker i oss
Hannah Pearsall Smith henviser til Fil 2,13: 'For det er Gud som virker i dere både å ville og å virke for Hans gode vilje'. Når det er Gud som gjør dette, sier hun, 'så må vi gi våre hjerter hen til ham for at denne viljen skal bli utført. Vi må gjøre det uansett hva det kommer til å koste, og svare et avgjort 'jeg vil' til alle hans 'du skal'! For Gud kan bare få utført sin vilje med oss når vi samtykker i det og vil det samme som Ham'.

Dette er radikal undervisning, som er sjelden vare i dag.

2 kommentarer:

siggen sa...

Av den grunn ar det fint å lytte og (lese) Deg Broder Bjørn Olav Hansen, og Broder Zac Poonen (timevis med bibeltimer på hans hjemmeside!)
Og itte no problem i dag,jeg mener - med alle slags ipad mp3 mm +++ Jeg mener, tenk så privilgert å kunne hente så suveren undervisning, rett på øret, -det hjertet er fylt av - det taler munnen. Må trene vettu, det dukker styadig opp mennesker som virkelig søker Gud. Selv om det er dessverre sjelden. ogJeg tror en selv må ta en beslutning i forhold til hva Guds Ord sier så enkelt og tydelig, og la de andre treffe et valg de og. Så får vi se til slutt hvem som valgte den GODE del: Som Maria sette seg ned(rusle og gå og hehe) å lytte til Jesus. Da blir man betatt av Ham - vår elskede hyrde og Frelser. Da vil man bare Lydighet mot Guds Ord. Vi skal alle stilles frem for Kristi Domsstol, og jeg forsøker å dømme meg selv her i tiden, så jeg slipper å bli dømt av Gud. Å frykte Ham, er begynnelsen til visdom. Ikke redsel, men ærefrykt og respekt.
Tusen takk for radikal Bibelsk forkynnelse Bjørn Olav.
Jeg står med i bønn vær dag.

Mvh
Sigbjørn Killerud

Bjørn Olav sa...

Takk, gode Sigbjørn! Takk for forbønn og oppmuntring. Må Herren rikelig velsigne deg tilbake.