onsdag, august 22, 2012

En anbefalt leseliste for åndelig lesning, del 1

I forbindelse med artikkelen jeg skrev om åndelig lesning, har noen utfordret meg til å gi konkrete eksempler på gode bøker å lese. La meg før jeg gir fra meg listen, si noen få ord om at åndelig lesning handler om å lese en tekst som man kan dvele ved og meditere over. Det handler ikke om å lese mye, men at det man leser kan få arbeide med oss og fostre oss til å bli disipler. Min leseliste er bygget på egne erfaringer med de bøkene jeg nevner. Andre kan ha andre bøker som har betydd mye for dem. Listen er tilfeldig satt opp, og står altså ikke i prioritert rekkefølge. Den ble såpass lang at jeg har delt den opp. Neste del i morgen.

1. Henri J.M. Nouwen: Den bortkomne sønn vender hjem. Verbum 2001. ISBN: 82-543-0699-0
Få bøker har betydd så mye for mitt åndelige liv som denne! Den har hjulpet meg til å se og erfare Gud som min Far, den Far som venter på meg med åpne armer, ja som løper meg i møte for å favne meg. Boken er bygget på Jesu egen beretning om Den bortkomne sønnen i Luk 15, den som Nouwen kaller 'Beretningen om den ventende faren'. Og utgangspunktet for det Nouwen skriver om er det kjente maleriet av Rembrandt: Den fortapte sønns hjemkomst, som befinner deg i tsarens vinterpalass i St.Petersburg. Dette er boken jeg skulle ønske alle mine kristne venner tok seg tid til å lese.

2. En munk fra Østkirken: Jesus - enkle betraktninger om frelseren. Atheneum 1994. Denne boken er en serie med meditasjoner over evangelietekster som handler om Jesus. På en forunderlig måte fører den oss inn i en nær relasjon med Jesus, og når man leser den er det som om man er deltagende i det som skjer rundt Jesus og Hans disipler. Boken er skrevet av Lev Gillet, en av vår egen tids åndelige veiledere, som har hjulpet mange inn i et nært vennskap med den Herre Jesus. Jeg vet ikke om boken fremdeles kan skaffes, men prøv Bok&Media i Oslo. De solgte den på billigsalg for ikke så lenge siden. Ellers kan den lånes fra biblioteket, men kan du skaffe deg den, har den sin verdi i gull.

3. En russisk pilegrims beretning. Dreyer forlag 1985. Det var gjennom denne boken jeg oppdaget Jesusbønnen, den bønnen som skulle komme til å endre hele mitt åndelige liv. Jeg har lest den mange ganger, og blir like grepet av den enkle stilen og den enkle beretningen om vandringsmannen som begir seg ut på veien for å finne noen som kan fortelle ham hvordan han kan be uavlatelig. Boken er ikke lenger i salg, men kanskje et antikvariat kan hjelpe deg med å finne den.

4. Emil Gustafson: En konges brud og Visdommens vei. Filadelfiaforlaget 1980.
Den svenske hellighetsforkynneren Emil Gustafson blir jeg visst aldri ferdig med. Få lodder så djupt som ham. Men det er ikke bare ordene hans som skaper en djup lengsel etter Gud i mitt eget liv, men også hans liv. Et liv preget av lidelse og tap. Kanskje derfor at det han skriver også har en slik påvirkningskraft, og en slik verdi? Ja, jeg tror det. Bøkene finnes ikke lenger for salg noe sted, men et antikvariat vil kanskje klare å oppspore dem. Får du tak i dem har du en kilde med friskt, klart vann for resten av livet!

(fortsettes)

11 kommentarer:

Bjørn sa...

Gode forslag Bjørn Olav..anbefaler ellers alle bøker av John Macarthur og John Piper..I tillegg "radikal" av David Platt og "crazy love" av Francis Chan..Anbefaler også "grace unknown" av RC Sproul og spesielt "the gospel according to Jesus" av John Macarthur..prøv boka "en far og to sønner" av John Macarthur Bjørn olav..Det er den beste utleggelse av den bortkomne sønn jeg har noen gang vært borti.,

Bjørn Olav sa...

Det er sikkert fine bøker alt dette, men det er ikke bøker jeg vil anbefale til det jeg kaller for åndelig lesning. Dette er mer teologisk undervisningslitteratur, som også er nyttig.

Bjørn sa...

Dype utlegninger og forklaringer av Guds ord vil jeg helt klart si kvalifiserer til åndelig lesning?? :)

Bjørn Olav sa...

Ikke slik vi definerer begrepet Åndelig lesning. Åndelig lesning handler ikke først og fremst om å tilegne seg teologisk kunnskap, som er vel og bra i seg selv - og absolutt nødvendig. Dette handler om å lese for å få hjelp til å komme nærmere Gud og hvile i Ham. Det er ikke for å stimulere intellektet, men for å fordjupe forholdet til Jesus.

Bjørn sa...

Hvilken bok er mer åndelig enn bibelen? Og Hele bibelen er full av teologi? De fleste av disse bøkene handler nettopp om et dypere,mer overgitt og nært forhold til Jesus..

Anonym sa...

En bok som har betydd veldig mye for meg, er W. Stinissen : Vandring med hvilepuls.
Kjøpte den helt tilfeldig for å ha noe å lese i da jeg skulle fly til USA. Den gjorde noe med mitt indre liv, og jeg har lest den flere ganger og anbefalt den videre.
Desverre er det enkelte som sier den er for katolsk til å lese.
Uansett, den har gitt meg mye å meditere eller tenke over.
Hilsen karin.

Bjørn Olav sa...

Ja, Bibelen er selvsagt hovedkilden, Bjørn. Ingen tvil om det. Men vi snakker altså ikke om å tilegne oss teologisk kunnskap når vi snakker om åndelig lesning. Det er fint og oppbyggelig å lese de bøkene du nevner, og jeg har lest og leser mye teologisk litteratur. Jeg kjenner flere av bøkene du viser til - blant annet MacArthur, men dette er ikke den type bøker som handler om et djupere og mer overgitt liv til Jesus. Det jeg snakker om her handler om vårt andaktsliv. Da leser man ikke først og fremst for å tilegne seg kunnskap, men for å lære Gud å kjenne.

Bjørn Olav sa...

Karin: Det er en veldig god bok! Har selv hatt stor glede av den.

Anonym sa...

Takk for at du legger ut en slik liste! Spennende!

Finn-Tore sa...

Takk for dine forslag for åndelig lesning, Bjørn Olav!
Vi trenger absolutt tilgang på slik litteratur.

Frank sa...

En annen bok som undertegnede også anbefaler på det sterkeste er : Peter Halldorf , Åndens folk , Drikk dypt av ånden, eller Ånd og bokstav.

Frank