mandag, juni 24, 2013

Anabaptismen skaper grunnlag for gode relasjoner mellom svarte og hvite i Sør-Afrika

Mens en hel verden holder pusten og venter på om Nelson Mandelas friskner til eller dør, kan vi feire noe av det han har bidratt med for å bekjempe rasismen.

Det anabaptistiske nettverket i Sør-Afrika bringer svarte og hvite sammen i et vennskap som overvinner fordommer i et historisk segregert samfunn.

Mzwandile Nkutha, en svart Zulu, og Cobus van Wyngaard, en hvit afrikaner, lærte hverandre å kjenne gjennom ANiSA - Anabaptist Network of South Africa. Dette nettverket ble en møteplass hvor det er muligheter for å snakke sammen, dele liv og hverandres bakgrunner på en ærlig og åpen måte. Nkutha sier det slik: 'Det var en slik møteplass vi trengte for at vennskap kunne vokse frem'.

Mzwandile Nkutha vokste opp rett utenfor Johannesburg, i Soweto, den største svarte bydelen i Sør-Afrika. van Wyngaard i Swaziland og Sør-Afrika. Mens Nkuta vokste opp en en baptistmenighet, og nå er pastor i en Vineyard menighet, vokste van Wyngaard opp i den reformerte tradisjonen, og er nå pastor i Dutch Reformed Church. At de to skulle finne hverandre og trives i lag er selvfølgelig.

De to pastorene møtte hverandre første gang i april 2011 til et dialogmøte arrangert av ANiSA. Det å dele og lytte til hverandres historier skapte en åpenhet dem i mellom, og de ville gjerne bygge videre på dette vennskapet.

Nkuta ble dratt mot anabaptismen 'på grunn av at anabaptister tar Jesu liv og lære på alvor, og søker å kroppsliggjøre evangeliet ved å søke å skape fred og rette relasjoner med hverandre. Dette er det evangeliet vi trenger i Sør-Afrika'.

Cobus van Wyngaard sier på sin side at det var anabaptistenes understrekning av ikke-vold som gjorde ham interessert.

Ingen kommentarer: