lørdag, juni 01, 2013

Baptistene i Latvia vil plante 100 nye menigheter innen 2020

Med støtte fra Den europeiske baptistføderasjonen satser baptistene i Latvia på menighetsplanting. Målet er å plante 100 nye menigheter innen 2020.

Det bor omlag 2,3 millioner i den baltiske nasjonen Latvia, som grenser til Estland, Litauen og Russland. 60 prosent av befolkningen taler lettisk, men det bor også mange russere her. Konfesjonelt består landet av lutheranere, katolikker, ortodokse, baptister og pinsevenner.

Baptistene har sine røtter fra den andre halvdelen av det 19. århundre etter en vekkelse som startet med bibelstudiegrupper. Den første troende dåp fant sted 9.september 1860 i Memele, nåværende Klaipeda i Litauen, og man ser på denne datoen som starten på den baptistiske bevegelsen i Latvia. Siden da er mange lokale forsamlinger grunnlagt.

Sovjettiden medførte store prøvelser for baptistene i Latvia. Tusenvis av troende og hundrevis av ledere ble deportert til fangeleire, mange kirkebygg ble konfiskert eller stengt. Men selv den grusomme forfølgelsestiden kunne ikke hindre baptistene fra å komme sammen for gudstjenester. De holdt søndagsskoler, ungdomsmøter, det ble undervist i teologi, og kristne bøker ble trykket og distribuert. Møtene fant gjerne sted i skogene.

Etter Sovjettiden
Tiden etter kommunismens fall har vært en intensiv tid for dynamisk misjonsarbeid. Et teologisk seminar, en kristen radiostasjon, forlagshus og kontorer for Den latviske baptistunionen har funnet sitt sted i en gammel historisk bygning som nå er blitt til Baptist-senteret i Riga.

Totalt finnes det 6500 baptister i dagens Latvia.

Og nå satses det på menighetsplanting. Faktisk er Latvia ledende innenfor Den europeiske baptistunionen når det gjelder offensiv satsing på nye menigheter!

Det er pastor Peteris Sprongis (bildet), som nå fungerer som biskop for Den latviske baptistunionen, veldig glad for. Det baltisk pastorale instituttet utdanner nå pastorer og andre ledere for kommende menigheter. Menighetsplanting er satsningsområde nummer en.

Ingen kommentarer: