mandag, juni 03, 2013

Den mest verdifulle samlingen av tidlig kristen litteratur sikret

Midt oppe i alt det forferdelige som skjer i dagens Egypt, skjer det også gledelige ting. Nylig kunne den koptiske paven, Tawadros II, åpne biblioteket i Deir-el-Surian klosteret, hvis håndsskiftsamling representerer en av de mest verdifulle samlingene med kristen litteratur fra det første århundre.

Klosterbiblioteket omfatter tallrike verk på koptisk, syrisk, etiopisk og gresk, blant annet en komplett utgave av homiliene til Jakob av Sarug fra 956/957.

Det er takket være en britisk konservator, Elizabeth Sobczynski, at biblioteket er blitt en realitet. I 2002 grunnla hun på egenhånd 'Levantine Foundation' i den hensikt å redde Orientens tidlig kristne litteratur fra å bli ødelagt. Elizabeth Sobczynki ble alldeles forferdet under et besøk i Deir-el-Suran klosteret da hun oppdaget at fukt, korrosjon og insektsangrep var i ferd med å ødelegge de verdifulle manuskriptene. I det nyinnredede biblioteket i en klosterbygning fra 900-tallet sørger et hypermoderne anlegg for den riktige temperaturen og fuktigheten.

Deir-el-Surian var klosteret til den forrige paven, Shenouda III. Det er uvisst når det ble grunnlagt, men mest sannsynlig oppstod det på 500-tallet. På begynnelsen på 700-tallet ble det kjøpt av syrisk-ortodokse kjøpmenn fra Tikrit i Mesopotamia bosatt i Kairo. De stilte det til rådighet for munker tilhørende sin kirke. I år 927 reiste en av munkene i Deir-el-Suran klosteret, Moses av Nisibis, til Bagdad. På reisen hjemover fra Mesopotamia og Syria skaffet han seg 250 verdifulle manuskripter, og det er disse som utgjør kjernesamlingen i klosterbiblioteket.

Ingen kommentarer: