søndag, juni 02, 2013

Lectio Divina, del 1

Jeg har valgt å oversette en artikkel av Enzo Bianchi (bildet), som er prior for det økumeniske Bose-kommuniteten i Italia, fordi det å lese Bibelen er kilden til et rikt åndelig liv:

'For Guds nåde er blitt åpenbart til frelse for alle mennesker. Den oppdrar oss ...' (Tit 2,11-12)

Denne nytestamentlige passus omtaler Kristus som nåden personifisert gjennom hvilken vi lærer oss til lå leve. Om det er Ånden som er læremesteren i det kristne livet, kan Skriften, som er et sakrament for Guds ord og for Hans vilje, forstås som det element som formidler denne lærdom. Naturligvis gjelder dette om Skriften er tolket i lyset av Den Hellige Ånd og når Skriften leses under bønn.

Lectio Divina, som er en kunstart med røtter i den jødiske tradisjonen av bibellesning og i den store patristiske teksttolkningen, er en måte å forsøke å aktualisere den bibelske teksten på slik at den angår vårt liv her og nå. Dette har vist seg å være et verdifullt redskap som kan hjelpe oss til å bygge bro mellom liv og tro, fromhet og hverdagslighet. Dette er en eksistensiell tolkning av Skriften, der vi oppfordres til å vende blikket mot Kristus og søke Ham i bibelteksten. Deretter begir vi oss ut i en dialog med den i teksten åpenbarte Kristus som står over vår egen eksistens - slik at vi til slutt ser vår egen hverdag i et annet lys.

De fire grunnelementene i Lectio Divina er: lesning, meditasjon, bønn og kontemplasjon. De representerer en gradvis fordjupning av vår forståelse av den bibelske teksten. Vår lesning blir et levende møte med Herren der vi får en dialog med Ham og lar vårt liv gjennomlyses av Kristus som styrer våre liv.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: