torsdag, juni 19, 2014

Det ukjente pavebesøket - Velkommen til Norge pave Tawadros II

I ettermiddag deltar kopternes pave, Tawadros II av Aleksandria (bildet), under ettermiddagsbønnen i Oslo domkirke. Frem til 21. juni er han Den norske kirkes gjest og skal delta ved ulike arrangementer.

Det er underlig hvor liten oppmerksomhet på forhånd det har vært om dette pavebesøket. Norge får altså besøk av overhodet for en kirke - med rette en martyrkirke - med røtter tilbake til apostlenes tid - og det har vært forbigått i taushet fra norske medier.

Det er å håpe at besøket gjør den norske almenhet oppmerksom på det som skjer med kopterne i dagens Egypt. I går skrev jeg om de 550 koptiske jentene som er kidnappet og tvangsgiftet med muslimske menn. Dokumentasjonen er nesten overveldende når det gjelder drap, mordbranner, konfiskering av eiendom, trakassering og forfølgelse av våre koptiske trosfeller. Det er også dokumentert med en rekke artikler her på bloggen.

Men hvor har Den norske kirke vært når det gjelder å forhåndsanmelde dette pavebesøket?

Tawadros II beskrives som ørkenens, barnas og de marginalisertes biskop. Før han ble kopternes nye pave i november 2012, etter pave Shenouda III, hadde han et nasjonalt ansvar for søndagsskolen i den koptiske kirken. Som biskop hadde han også tilsyn med ørkenområdet Al-Beheira i det nordvestlige Egypt. Der har han jevnlig besøkt familier og fellesskap, ofte svært fattige, som lever i utkanten av samfunnet. Han har sørget for å skaffe til veie lokaliteter og prester slik at også disse kunne få feire gudstjenester.

Det er en uredd pave Norge får besøk av. Han har talt sin kirkes sak. En moderne martyrkirke. Og dermed gjort seg sårbar i et samfunn hvor hatet råder.

Hvem er han så den nye koptiske paven?

Hans borgerlige navn er Wagih Sobi Baqi Suleiman. Han ble født 4.november 1952 i Mansoura i Egypt. Hans far var ingeniør. Familien flyttet til Sohag i det sørlige Egypt, hvor vi finner det store Hvite kloster, som ble bygget på 400-tallet. Etter universitetsstudier innen farmasi arbeidet Tawadros noen år som apotektekniker.

Under disse årene vokste kallet og lengselen etter å tjene Gud seg sterkere. I 1983 påbegynte han teologiske studier og tok en teologisk eksamen i Aleksandria. Fem år senere, i 1988, ble han viet til munk i Bishoy-klosteret. I dag er det Egypts største kloster med 160 munker. Etter ytterligere to år fulgte hans prestevigsel. Når Tawadros i 1977 ble utnevnt til biskop av daværende pave, Shenouda III, hadde han gjort seg bemerket ved sin evne til å svare på kompliserte teologiske spørsmål på en enkel og pedagogisk måte.

Måtte Herren rikelig velsigne Tawadros II under hans Norges besøk. De som er så heldige å få møte ham vil nok sent glemme møtet med denne ydmyke, stillferdige, men likevel så djerve Herrens tjener.

1 kommentar:

Biskop Kyrillos sa...

Tack för denna goda information Björn Olav.