torsdag, juni 05, 2014

Tungetalen som bønnespråk, del 4

Apostelen Paulus skriver dette om tungetalen i 1.Kor 12,10: '... èn får ulike slags tungetale ...'

Det er noe av det som er så vidunderlig med denne nådegaven. På samme måte som med ulike slags språk som finnes blant ulike folkeslag, så finnes det ulike tunger.

I 1.Kor 13,1 skriver apostelen om 'englers tunger'. Det forstår jeg godt. Jeg har bedt sammen med noen flere ganger som har hatt noen av de vakreste tunger jeg noensinne har hørt. Som om det var engler som talte. Tungetale er like variert som all verdens språk.

Jeg har også merket meg at når jeg ber i tunger, så skjer det med ulik intensitet. For det meste vàrt og forsiktig, men noen ganger ber ånden i meg med kraft. Særlig i forbønnssituasjoner.

Den Hellige Ånd beskrives på ulike måter i Bibelen:

Som ild: 'Tunger som av ild viste seg for dem, delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne'. (Apg 2,3-4)

Jeg merker meg flere ting ved det som skjedde på pinsefestens dag i Jerusalem:

1) Tungene var som ild
2) De satte seg på hver av dem som deltok på bønnemøtet i Øvresalen
3) Tungene er et språk.

Det jeg også merker meg med pinsedagen i Jerusalem er dette:

'Da pinsedagen kom, var alle samlet på ett sted. Plutselig lød det fra himmelen som når en kraftig vind blåser, og lyden fylte hele huset hvor de satt'. (Apg 2,1-2)

Det er voldsomt det som skjer denne dagen i Jerusalem. I en annen bibeloversettelse beskrives det slik: 'Og plutselig kom det en lys fra Himmelen, som av en stormende, mektig vind og den fylte hele huset ..' (Bibelen Guds Ord/Bibelforlaget).

Jeg ble en kristen i 1972 men jeg har aldri opplevd noe slikt: Den Hellige Ånd som kommer som en 'stormende, mektig vind' og som fyller et helt rom. Men det skjer. Dette er også Den Hellige Ånd - Han kan erfares på en slik måte.

Jeg merker meg også ordet: "PLUTSELIG".

Den som vil ha med Gud å gjøre må være forberedt på det uventede!

Når Guds tid er der, Hans velbehagelige tid, så kan ting som vi har ventet på lenge, plutselig skje. Gud griper inn. Og det kan skje på denne måten. Som ild som faller. Som en mektig, stormende vind.

Eller Den Hellige Ånd kan komme i en dues skikkelse, vàrt, stillferdig, ømt. Det skal vi se nærmere på i neste del av denne serien.

I dag vil jeg bare understreke at Den Hellige Ånd er en ild. Som brenner, renser, faller som en mektig stormvind.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: