mandag, juni 30, 2014

Bestefar Dobri - tiggeren som gir bort tusenvis av kroner til kirken

Bestefar Dobri (bildet) er et begrep i Bulgaria. Tiggeren som sitter utenfor Aleksander Nevskij katedralen i Sofia er blitt 100 år gammel.

Bestefar Dobri har noe å lære oss - alle sammen. Om de virkelige verdier i livet, om betydningen av det enkle liv, av overgivelsen til Kristus. Mange kaller han en levende helgen. I bestefar Dobri ser de noe av Kristus.

Den gamle mannen er vel kanskje noe av det meste gavmilde som finnes. Han mottar almisser, der han sitter avhengig av været enten utenfor eller innenfor katedralen, men han bruker ikke pengene på seg selv.

Bestefar Dobri er nemlig den største private bidragsyteren til Aleksander Nevskij katedralen. I 2009 gav han 35.700 leva eller drøyt 152.000 kroner til kirken som han elsker. Men det er ikke bare Aleksander Nevskij katedralen som får penger. Flere mindre kirker og klostre har også fått pengedonasjoner fra ham fra 20.000 til 83.900 kroner.

Selv lever han på et rom, med en seng, et bord, en vaskefat, noen ikoner, noen få bøker og hans personlige Bibel.

Han er høyt elsket blant bulgarerne, og et hår i suppa for mange geistlige som velter seg i luksus. For dem blir han salt som svir i såret.

Du kan se en liten film om ham her:

https://www.youtube.com/watch?v=pHytMsT7N-0

Ingen kommentarer: