Det kommer stadig rapporter om vold og diskriminering av ikke-ortodokse kristne på Krim-halvøya og i det østlige Ukraina.
Bak volden står pro-russiske grupper og enkeltpersoner.
I følge nettsiden til Ukraina's Liga angrep en gruppe bevæpnede menn i tradisjonelle Kosakk-uniformer 'Den hellige jomfruens kirke' i landsbyen Perevalnoe på Krim 1.juni. Denne kirken tilhører Det ukrainske patriarkatet. Kosakkene slo inn døra, vandaliserte kirken og angrep presten, Ivan Katkalo, og flere kirkegjengere, blant annet en høy-gravid kvinne. Denne gravide kvinnen måtte komme presten til unnsetning.
Det tok tre timer før politiet ankom stedet, og de tok med en gang parti for angriperne! Begrunnelsen var at Den ukrainsk ortodokse kirken under Kiev-patriarkatet var anti-russisk og derfor ikke hadde noe å gjøre på Krim.
Den ukrainsk-ortodokse kirke rives istykker av nasjonalisme. Den er delt i to fraksjoner, som hver støtter sin konkurrerende patriark. En i Kiev, Ukrainas hovedstad, og den andre, og største, patriark Kirill, overhode for Den russisk ortodokse kirke i Moskva. Fraksjonen som er lojal til Kiev er ikke anerkjent som kanonisk.
Vold, kidnappinger og trusler
I mars kunne det katolske nyhetsbyrået CNA, rapportere om forfølgelse av katolikker på Krim. Disse katolikkene tilhører Den ukrainsk gresk-katolske kirke, som er lojale til paven i Rom. Tre katolske prester var blitt kidnappet på Krim, flere prester mottok telefon-trusler. Hos en prest ble det lagt igjen en lapp hvor det sto skrevet: 'en lekse å lære for alle Vatikanets agenter'. En sognekirke i Kolomyya er blitt vandalisert, og en kirke i Dora ble påtent og brant ned til grunnen.
Disse fiendtlighetene er som et ekko fra Sovjet-tiden, hvor det ateistiske regimet forfulgte de kristne, og myrdet mellom 12-20 millioner mennesker i årene 1922-1991. Den ukrainsk gresk-katolske kirke var under stort press i disse årene, og levde som en undergrunnskirke frem til 1989. Det var vanlig den gangen som nå å betrakte denne kirkens medlemmer som 'agenter for Vatikanet'.
Pastor Edward Dolzhkiv
En som virkelig har grunn til å føle seg uvelkommen er pastor Edward Dolzhkiv. Han og hans familie har levd på Krim siden 2009. De flyktet 17.februar fra det østlige Ukraina i frykt for at det ville bryte ut en borgerkrig, og lot alle deres eiendeler bli værende igjen, bortsett fra det de fikk med seg i bilen.
Etter at situasjonen hadde roet seg noe dro han alene tilbake til Krim 25. februar, for å ta seg av forstanderansvaret for den i altoverveiende koreanske menigheten 'Nytt lys'. Dette er en presbyteriansk menighet.
Mange koreanere har bodd på Krim-halvøya siden 2.verdenskrig.
Besøket ble kortvarig, og ble etter hvert for farlig for pastor Dolzhkiv, siden hans sympatier er med Ukraina. Han hadde heller intet ønske om å bli russisk-ortodoks, selv om denne gruppen fikk spesiell beskyttelse og privilegier.
Han ble utsatt for dødstrusler, og er nå tilbake i hjembyen Uzhgorod, i det vestlige Ukraina. Menigheten holder fremdeles gudstjenester, og ser seg om etter en ny pastor. Men sannsynligheten er stor for at den må stenge dørene på grunn av presset fra de pro-russiske grupperingene.
Nektes å leie hus til gudstjenester
Etter at Krim ble russisk nektes nå menigheter å få leie statlige bygninger, slik de fikk tidligere. I 18 år har en karismatisk menighet -
'Vozrozhdenie' - ledet av pastor Sergeij Tarasik - leid et hus til sine møter. De er nå blitt nektet dette, og må leie seg inn i en baptistkirke.
Det eneste som nå aksepteres er den russisk-ortodokse kirke.
En gruppe på 25 bevæpnede menn iført Finlandshetter, stormet lokalene til Sentrumkirken Gorlovka i det østlige Ukraina under gudstjenesten søndag 25.mai.
Denne menigheten har leid lokaler i et kunstmuseum som også huser en bibelskole. Se bildet som følger denne artikkelen!
Kommandanten som ledet de bevæpnede soldatene fortalte da pastor
Andrew Zhuravlev, at alle kirkesamfunn, bortsett fra Den russisk-ortodokse kirke, var forbudt og at disse soldatene tok over bygningen til deres bruk.
La oss be for våre hardt prøvede trossøsken i Ukraina og Krim.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar