mandag, juni 23, 2014

Verdens mest kjente 'refusenik' er død

Tidsvitnene forsvinner for oss. I går døde kanskje verdens mest kjente 'refusenik'. Ennå har jeg ikke funnet noe om det i norske medier.

Hvem snakker jeg om? 97 år gamle Michael Sherbourne (bildet), menneskerettighetsaktivisten som spilte en særdeles viktig rolle for jødene i det tidligere Sovjetunionen, i kampen for retten til å kunne emigrere til Israel.

I forbindelse med dødsfallet uttaler formannen for Jewish Agency, Natan Sharanskij, til The Jerusalem Post:

'I en tid hvor Internett ikke fantes, ikke noe satelitt-TV, og ingen fri kommunikasjon i det hele tatt mellom Sovjetunionen og den frie verden, ble denne beskjedne læreren i russisk-språk i London den primære kommunikasjonskanalen mellom jødiske aktivister i Sovjet og jøder over hele verden'.

Sherbourne tok tusenvis av telefoner til mange forskjellige organisasjoner verden over for å øke kommunikasjonen og bevisstheten om situasjonen til Sovjetunionens mange jøder. Hensikten var å redde så mange jøder som mulig, som fremdeles var innesperret i det daværende Sovjetunionen.

Michael Sherbourne var født i London i 1917 og tjente i de britiske styrkene under 2.verdenskrig. Han sluttet seg senere til den israelske hæren og kjempet under Uavhengighetskrigen. Etter sin tid i hæren studerte han russisk språk og litteratur.

'Han demonstrerte at et lidenskapelig individ, uten noen institusjonell posisjon eller støtte, har innflytelse på verdens historie', sier Natan Sharanskij.

Ingen kommentarer: