torsdag, desember 27, 2018

Hvilken kongefamilie!

Jeg må bare innrømme det: Det kom noen tårer i går mens jeg så den fantastiske reportasjen NRK-journalisten Atle Bjurstrøm hadde laget om kongefamilien i 2018. Hvilken konge, hvilken dronning og hvilket kronprinspar vi har! Vi har virkelig mye å være takknemlige for, vi som bor i Norge.

På sin varme, lune og personlige måte tegnet Atle Bjurstrøm et portrett av vår kongefamillie, som gjorde at både kongen, dronningen og kronprinsparet kom oss så nær. Det var så festlig å høre den svært personlige samtalen mellom kongen og kronprinsen om deres meritter til sjøs, om kongen som synes det var helt greit at kronprinsen ikke har samme lidenskapelige forhold til seiling som ham. Det vil si ar kongen ikke er så begeisret for seiling, som han er det for konkurransen, og - joda, kongen innrømmet sågar at han kunne bli både gretten og litt bestemmende ombord. Når fikk vi en slik djupt personlig innsyn i noe annet av verdens kongehus?

Kongens gode latter er et kapittel for seg! Selvironsik, uhøytidelig og så hjertelig tilstede. Hans kommentar i forbindelse med Kina-besøket, hvor kineserne hadde spurt om ikke Norge kunne trene kineserne til å bli flinke til å gå på ski, vil bli stående for all tid. Da hadde kongen svart: Vi kan trene dere til å bli en god nr to!

Og dronningens nære forhold til natur, kunst - jeg satt og tenkte på hvor vis hun er. Kronprinsen har fortalt at han noen ganger har kommet høyt til fjells, til en avsidesliggende dal, og hilst på vertskapet på en fjellstue, som synes det var flott at kronprinsen kom, men hans mor, dronningen, hadde jo allerede vært der - lenge før!

Vi har en konge og en dronning som våger å vise følelser og tårer. De gråter med de gråtende og ler med de glade. Gripende var det å se den menneskelige reaksjonen hos dronningen når hun fikk se igjen sitt barndomshjem, så nå er restaurert så fremragende på Maihaugen.

De gjør en god jobb kronprinsparet også, og vil når den tid kommer, bli en god konge og dronning. Akkurat det er det ingen tvil om. De er moderne, og deres djupe engasjement for klimaet og miljøet står det respekt av.

Alle fire byr på seg selv, og viser til fulle at de er der for å tjene vårt fedreland.

Jeg er ikke blitt mindre rojalist etter å ha sett gårsdagens NRK reportasje.

Og jeg tar til meg ordene til apostelen Paulus:

"Be for konger og alle i ledende stillinge, så vi kan leve et stille og fredelig liv med gudsfrykt og verdighet i alt." (1.Tim 2,2)

May Sissel og jeg har et dyrebart personlig minne om kong Harald og dronning Sonja. Da var de ennå Norges kronprinspar. May Sissel var gravid med vår datter, Benedicte, og i forbindelse med en tilstellning i forbindelse med deres rundreise fikk vi hilse på dem. Den kommende dronningen var levende interessert i May Sissels graviditet, og spurte om hun ikke fikk ta på magen. Det fikk hun.

Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: