søndag, juli 04, 2010

Davorin Peterlin (51) - en av Kroatias baptistledere er død

Kroatiske baptister er i sorg etter at Dr. Davorin Peterlin (bildet), professor i Det nye testamente og kirkehistorie, døde plutselig og helt uventet i Zagreb,14. juni, bare 51 år gammel. Han døde mens han forberedte seg for å undervise ved Matthias Flacius Illyricus (1520-1575) teologiske fakultet, et faktultet som er sponset av både baptister og lutheranere.

Peterlin, som for det meste er ukjent i Norge, var en betydelig skikkelse i sitt hjemland. Han ble født i Zagreb i 1959, og ble døpt og lagt til byens baptistmenighet i 1975. Han studerte filosofi og teologi i Novi Sad, Zagreb og Vancouver. I 1992 fullførte han sine akademiske studier ved Scotland University i Aberdeen med en doktorgrad i teologi. Denne doktorgraden tok han på emnet: "Paulus' brev til Filipperne i lys av manglende enhet i kirken." Han underviste ved det evangelisk-teologiske seminaret i Osijek i Kroatia, og senere ved International Baptist Theological Seminary i Praha. Peterlin underviste også ved andre teologiske seminarer rundt om i verden.

Davorin Peterlin arbeidet også ved det svært anerkjente Keston College i England, et studiesenter for øst-europeisk kristenliv.

I 2007 vendte Peterlin tilbake til hjemlandet og underviste ved flere teologiske skoler rundt om i landet. Han var aktivt involvert i å oversette viktige teologiske bøker til kroatisk, og satt i komiteen som holder på med en ny kroatisk bibeloversettelse. Peterlin skrev også to bind av de kroatiske baptistenes historie, en tid var han pastor for i Rijeka, og visepresident i Den kroatiske baptistunionen.

Hans bortgang er et smertelig tap for baptistene i Kroatia, og for alle evangeliske troende i landet. Vi lyser fred over hans minne.

Ingen kommentarer: