søndag, juli 18, 2010

Holder det å be "frelsesbønnen" for å bli frelst? Del 11

I de foregående artiklene har vi sett nærmere på at troen er knyttet til en historisk hendelse, at troen er personlig og at den uttrykkes verbalt. Nå skal vi se nærmere på troen uttrykkes i praktiske gjerninger:

3. Tro er praktisk

Tro i nytestamentlig betydning er ikke abstrakt, men svært praktisk. Johannes forteller oss om en interessant samtale mellom folkemengden og Jesus. De spør Ham:

"Da sa de til ham: Hvilke gjerninger er det da Gud vil vi skal gjøre? Jesus svarte: Dette er den gjerning Gud vil dere skal gjøre: Tro på ham som Gud har sendt." (Joh 6,28-29)

En moderne evangelikal kristen ville kanskje ha utdypet dette med å si: "Du må ikke engang forsøke å gjøre noen slags gjerning; ganske enkelt tro! Alt handler om tro." Men dette ville være en overforenkling! For i Apgj 6,7 leser vi følgende: "Guds ord nådde stadig flere, og tallet på disipler i Jerusalem økte sterkt. Også en stor flokk av prestene ble lydige mot troen." Nytestamentlig tro er nemlig også veldig praktisk.

Det er svært synd at ordet "gjerning" er blitt så negativt belastet i enkelte kristne sammenhenger. Ordet er i utgangspunket egentlig ganske så nøytralt, og får sin negative eller positive betydning ved det som legges til ordet. Det er svært viktig at vi forstår at Paulus vanligvis refererer til "lovens gjerninger", og da gjerne satt i sammenheng med rettferdiggjørelsen, når han bruker ordet i sine brev.

Som jeg har skrevet før. Ingen av oss blir frelst ved å gjøre gode gjerninger:

"For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv." (Ef 2,8-9)

Men Paulus stanser ikke her, han legger til: "For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger." (v.10)

Vi kan nærmest bli besatt av ordet "lovens gjerning" at vi blir blind og ser ikke "kjærlighetens gjerninger", "de gode gjerningene".

For ordet "gjerning" betyr ganske enkelt "handling". Det handler om å sette noe ut i praksis. Det er i denne betydningen Jakob skriver følgende:

"Du tankeløse menneske, vil du ikke innse at tro uten gjerninger er til ingen nytte." (Jak 2,20)

Troen på Jesus gir seg utslag i handlinger vi gjør for Jesus. Gjerningene følger troen, og er en frukt av den. Det er riktig som Jakob sier: en tro uten gjerninger er til ingen verdens nytte! Apostelen Johannes skriver om dette:

"Den som sier: Jeg elsker Gud, men likevel hater sin bror, er en løgner. For den som ikke elsker sin bror som han har sett, kan ikke elske Gud som han ikke har sett. Og dette budet har vi fram ham: Den som elsker Gud, må også elske sin bror." (1.Joh 4,20-21)

Sann kristen tro er ikke å sette seg ned og si: Jeg er frelst, og det er ikke av gjerninger, så jeg behøver ikke gjøre noe som helst. Sann kristen tro sier: Jeg er frelst av nåde, og som en frukt av dette gjør jeg kjærlighetshandlinger.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: