søndag, juli 04, 2010

På Aposteldagen

Denne søndagen som kalles Aposteldagen, den sjette søndagen etter pinse, har jeg hatt gleden og privilegiet i å forkynne Guds ord i Toten frikirke. Det var godt å dele fellesskap med den gudstjenestefeirende forsamlingen der. Som Dietrich Bonhoeffer sier: "Det er ingen selvfølgelighet for en kristen at han får lov til å leve blant kristne. Jesus Kristus levde midt iblant sine fiender."

Dagens prekentekst er historien om Jesus som spør sine disipler oppe ved Cæsarea Filippi, hva folk sier om ham. Og ryktene som gikk om Ham var mange, slik folk ofte har meninger om mennesker som trer frem i rampelyset. Peters bekjennelse er annerledes. Den er bygget på Helligåndens åpenbaring. Jeg snakket om behovet vi alle har for Åndens lys over Ordet. Det er ikke mulig å lese seg til alt, og alt gis heller ikke gjennom lesning eller lytting, selv om vi leser Guds ord som er guddommelig inspirert. Ånden må blåse liv og gi lys. Da kan vi se med troens øyne. Slik døperen Johannes så Jesus: "Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd." (Joh 1,29) Johannes fikk åpenbart hvem Jesus er "Jeg kjente ham ikke. Men han som sendte meg for å døpe med vann, sa til meg: Ham du ser Ånden dale ned over og bli hos, han er den som døper med Den hellige ånd. Jeg har sett det, og jeg har vitnet: Han er Guds Sønn." (v.33-34)

Jeg talte også om at vi trenger åpenbaring for å se det andre Jesus taler om i teksten fra Matt 16,13-20, nemlig menigheten.

En åpenbaring av hva menigheten er mener jeg er det største behovet vi har i dag. For en manglende forståelse av Kristi kropp gir oss de åndelige mangelsykdommene vi har. Vår tid har en enorm fokus på enkeltindividet, mens Det nye testamentet taler om Kristi kropp. Dietrich Bonhoeffer har sagt noe veldig radikalt:

"Etter oppstandelsen eksisterer Kristus som menighet."

Som kristne trenger vi hverandre. Både nådegavene og tjenestegavene er gitt til Kristi kropp, ikke til enkeltstående individer for at de skal kunne gjøre med dem hva de vil. Den himmelske nøkkelmakten som Jesus taler om, er gitt til menigheten, ikke til den enkelte kristne. Slik er det også - i følge Ef 3,10 - at det er gjennom menigheten Kristi seier forkynnes for åndsmaktene.

I forbindelse med gudstjenesten feiret vi også natteverd. Gjennom den kommer jo også Kristi kropp så tydelig frem:

"Velsignelsens beger som vi velsigner, gir ikke det oss del i Kristi blod? Brødet som vi bryter, gir ikke det oss del i Kristi kropp? Fordi vi er ett brød, er vi alle en kropp. For vi har alle del i det ene brød." (1.Kor 10,16)

Dagenes bloggbilde er en fantastisk flott fremstilling av Jesus som bryter brødet med apostlene.

1 kommentar:

leins sa...

Hei Bjørn Olav!
Glad for at du klarte å forkynne,
og takk for at du delte din preken
med oss som ikke var tilstede.

Ha en velsignet ettermiddag.

Som dagen er, skal styrken være!