tirsdag, juli 06, 2010

Å få skue Herrens skjønnhet

I går leste jeg om Henri J.M Nouwens møte med mor Teresa, og jeg fikk noe å tenke på!

Nouwen, om jeg har skrevet om flere ganger her på bloggen, opplevde en tid med mange kamper og vanskeligheter. I forbindelse med at ham fikk møte mor Teresa ved en anledning, bestemte han seg for å spørre henne til råds.

De to satte seg ned, og den berømte psyologen, forfatteren og presten Henri Nouwen, utøste sitt hjerte. Han fortalte mor Teresa om sine mange bekymringer og problemer. Etter å ha hørt på Nouwens enetale i ti minutter, så mor Teresa på ham og sa stille:

"Vel, når du begynner å bruke en time hver dag med å beundre Herren og aldri gjøre noe du vet er galt - så vil du få det bra!"

Nouwen sier: "Da hun sa dette visste jeg at hun hadde punktert ballongen min som bestod av ganske kompliserte selvanklager, og hun hadde henvist meg til noe langt utenfor meg selv til et sted med virkelig helbredelse. Faktum er at jeg ble målløs og hadde ikke noe ønske om å fortsette samtalen. De mange som ventet på å få snakke med henne hadde sansynligvis enda større behov enn meg."

Nouwen takket mor Teresa og forlot stedet, men ordene henne fulgte ham. De ville ikke slippe taket. Han hadde ikke forventet et slikt råd, men han visste at hun hadde fortalt ham det som sant var.

Ettter å ha reflektert over disse ordene en tid erkjente Nouwen at han hadde reist et spørsmål fra et jordisk perspektiv, mens mor Teresa hadde svart fra et himmelsk perspektiv. Til å begynnne med klarte han ikke helt å se hvilken relevans svaret hadde på hans egne utfordringer, men så begynte Nouwen å se at svaret var gitt fra Guds perspektiv, og ikke fra hans ståsted hvor klagen var fremherskende.

"De fleste gangene," sier Henri Nouwen, "responderer vi på spørsmål med svar fra et jordisk perspektiv. Resultatet er enda flere spørsmål og flere svar og som oftest er resultatet av dette bare enda mer forvirring."

Da jeg leste dette svaret til mor Teresa kom jeg til å tenke på Davids ord i Salme 27,4:

"En ting har jeg bedt Herren om, og det lengter jeg etter. At jeg kan få bo i Herrens hus alle mitt livs dager, så jeg kan få skue Herrens skjønnhet og grunne i Hans tempel."

Ingen kommentarer: