søndag, juli 18, 2010

Ortodoks prest nektet baptister å holde møte i privat hage



Sammenslutningen av baptistmenigheter i Tambov-regionen i Russland, som ligger 420 kilometer sørøst for Moskva, ble for kort tid siden nektet å drive med evangelisering av lokale russiske myndigheter etter sterkt press fra en lokal russisk-ortodoks prest. Baptistene hadde lenge planlagt en evangeliseringsaksjon i Sosnovskoje distriktet, hvor det allerede finnes en gruppe baptister fra før av. De varslet myndighetene skriftlig om dette, slik reglene tilsier, og til sin store overraskelse ble de nektet å holde dette møtet.

De henvendte seg da til de lokale myndighetene for å få vite hvorfor dette ble avslått siden det er lovlig med slike møter, bare man på forhånd varsler om det. De som henvendte seg til de lokale myndighetene ble da vist en artikkel som hadde stått i lokalavisen, skrevet av stedets ortodokse prest. Han advarte mot baptistene som han anså å være en farlig sekt. Det som ikke fremgikk av artikkelen var at representanter for baptistene hadde henvendt seg til denne ortodokse presten tre ganger for å informere ham om deres planer, men besøkene var resultatløse. Baptistene vant heller ikke frem med sin klage hos de lokale myndighetene. Etter mye frem og tilbake, bestemte baptistene seg for å reise ut i et skogsområde hvor det bodde en kristen enke. På hennes eiendom fikk de lov til å slå opp teltene sine. Siden dette området lå ganske avsides, bestemte de seg for å holde møte i hennes hage. Mens de øvde på sangene, kom en del av landsbyens innbyggere for å lytte til musikken. Som en av dem sa: "Her brytes stillheten av bikkjene som bjeffer, så det er godt å få høre litt musikk til forandring!"

Plutselig dukket politiet opp. Det viste seg at en kvinne i landsbyen hadde en sønn som studerte på et ortodoks seminar, og hun hadde begynt å gå regelmessig i en ortodoks kirke. Hun ville ha seg frabedt at baptistene holdt møte på denne enkens eiendom. Politiet mente de ikke kunne hindre møtet som pågikk i en privat hage, og dro sin vei. En stund etterpå dukket det opp en meget høyrøstet og aggressiv mann. Han gikk løs på noen av mennene som sto der og sang. I melomtiden hadde kvinnen ringt til politiet enda en gang, som nå rykket ut på grunn av det som ble fremstilt som en slosskamp. Men det var kun denne mannen som forsøkte å provosere frem noe, slik at de kunne få politiet til å fjerne baptistene. Mannen var svært aggressiv, det ankom flere politibiler. Når dette skjedde var det allerede begynt å bli skumt ute, og fordi det var en reell fare for at noen skulle bli skadet, bestemte baptistene seg for å trekke seg tilbake. Politiet eskorterte så evangeliseringsgruppen tilbake til Tambov.

Dagen etter forsøkte de på nytt å få myndighetenes tillatelse til å holde møter, men også denne gangen ble de nektet dette. De holdt da et kort møte, og bestemte seg for å følge Jesu ord i Matt 10,14-15:

"Og er det noen som ikke tar imot dere og ikke hører på deres ord, da gå ut av det huset eller den byen og rist støvet av føttene! Sannelig sier jeg dere: Sodomas og Gomorras land skal få det tåleligere på dommens dag enn den byen."

På bildet ser vi blant annet noen av landsbyens innbyggere som gjerne ville lytte til kristen sang og musikk. De hadde ingen innvendinger mot at møtet ble holdt i enkens hage.

3 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Käre broder Björn!
Tråkigt att "vår ekumenik" inte har slagit rot i det heliga Ryssland. Men samtidigt förstår jag den ryske ortodoxe prästen, som säkert handlat utifrån sin omsorg om sin hjord. Därför menar jag att Bibelstället du anger är missvisande. Det är ju faktiskt fråga om ett land som har kämpat med den kristna tron i över 1000 år. En ortodox präst fick för några år sedan en fråga från en reporter, om vad han ansåg om de evangelicala grupper som nu översvämmar Ryssland? Han svarade:"Vad har de att göra på den mark där våra martyrer gjutit sitt blod". Och jag är böjd att säga detsamma.
Din vän + Kyrillos

Bjørn Olav sa...

Jeg har gjengitt dette som en ren nyhetssak. Legg merke til at jeg skriver: "De holdt da et kort møte, og bestemte seg for å følge Jesu ord i Matt 10,14-15.." Jeg henviser ikke til dette skriftstedet, det er det disse som gjør.

Joda, jeg forstår den ortodokse presten, men for meg var det et poeng å gjengi dette for å vise at religionsfrihetens kår ikke er de beste i Russland. Dette har jeg selv opplevd. Jeg var invitert til å tale i en landsby. Lokalet var leid, alle tillatelser innhentet, men midt i møtet dukket politiet opp for å arrestere meg. Jeg ble ført ut av lokalet av to politimenn, mens møtet pågikk. Da vi kom utenfor lokalet, som var en gammel kino, fikk jeg beskjed om at det var stedets ortodokse prest som hadde bedt politiet om å arrestere meg. Det eneste jeg hadde gjort var å lese fra Bibelen og forkynne evangeliet.

Andre steder har vi opplevd et godt forhold til stedets prest. Vi må heller ikke glemme - at selv om vi snakker om en lang kristen tradisjon i Russland - så er det mange som ikke er kristne. Husk at de var gjort gjenstand for 70 års gudløs ateisme. Mange av dem kjenner ikke til Jesus i det hele tatt. Da snakker jeg ikke om ortodokse kristne, men ateister. Skal ikke de få høre evangeliet? Og hva galt gjorde disse RUSSISKE baptistene, når de holdt møte i en privat hage, hos en enke som var baptist? Dette var jo ikke utenlandske misjonærer. Selv om baptistene ikke har så lang historie i Russland - deres historie skriver seg tilbake til 1860 årene - så teller de mange. Og svært mange av dem har utstått mange lidelser for Jesu navns skyld.

Biskop Kyrillos sa...

Ditt svar är helt OK! Vi får hoppas att ekumeniken växer och respekteras i det heliga Ryssland.