lørdag, november 13, 2010

Fra martyrhistorien, del 5

Her fortsetter historien om Andreas Wurtz:

"For første gang møtte Andreas Wurtz og de andre fra Kaernten, møte mennesker som trodde på og adlød Kristi ord. De lærte om troendes dåp, de lærte at en trenger ikke gå til krig, selv ikke når myndighetene krever det, og at man ikke skal avlegge ed. Ved ulike anledninger kunne Andreas og de andre delta på møter i Alwintz, og deres hjerter frydet seg over den sannhet de fant der. Men myndighetene var ikke glad for dette.

'De folkene er anabaptister', kunne de fortelle de nykomne. 'Hvis dere blander dere sammen med dem, vil dere være verre stilt enn når dere kom.'

Både lutheranerne og katolikkene forsøkte å stanse de troende fra Kaerntner fra å reise til Alwintz. Så en dag fikk Andreas Wurtz, Mathias Hofer, Josef Mueller og Martin Angermann beskjed fra kongens kommisjonær om å komme til den rumenske domstolen i Szaszvaros. Andreas Wurtz ble forhørt først. Han forsvarte hva han trodde på, og ble kastet i lenker i fengsel. Den neste som ble forhørt var Martin Angermann. Under trusselen om å bli torturert sa han at han frasa seg sin anabaptistiske overbevisning, og ville forbli lutheraner. De to andre holdt ved sin overbevisning og ble så kastet i fengsel.

Mens Andreas, Josef og Mathias var i fengsel - en del av tiden i en forferdelig kjeller - tok myndighetene resten av gruppen og flyttet dem langt unna Alwintz, til en rumensk landsby i Transylvania kalt Grosspold. Etter flere måneder ble de fengslede satt fri og kunne gjenforenes med sine familier. Familien Wurtz bodde under elendige forhold, men det var her de troende møttes for å synge lovsanger og be. Andreas Wurtz, Joerg Waldner og Mathias Hofer, byttet på med å lede bibelstudier.

Lutheranerne som bodde i Grosspold ble varslet om det som skjedde i hjemmet til Wurtz. De fikk samlet sammen anabaptistene og fordrev dem ut av Grosspold. De troende ble spredt rundt i landsbyer langt fra hverandre. Familien Wurtz havnet i Eibesdorf, Kleinsassers havnet i landsbyen Kreuz, i nærheten av Hermannstadt, det nåværende Sibiu. Andre ble jaget til steder som Bassen og Stein, og utenfor disse områdene.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: