torsdag, november 04, 2010

Nå kan ukrainerne selv lese om landets anabaptistiske historie

En bok opprinnelig ment for å hjelpe nord-amerikanske mennoniter til å oppdage sine røtter i Sør-Russland og Ukraina, er nå tilgjengelig på ukrainsk. Det er første gang noe slikt skjer, og blir lagt merke til i Ukraina.

Det var 11. oktober at Mennonite-senteret i Molochansk - omtalt flere ganger på denne bloggen - kunne lansere:" Gamle bygninger- mennonitisk arkitektur, landskap og bosetninger i Russland/Ukraina". Boken er skrevet av Rudi P. Friesen (til venstre på bildet), som er arkitekt og historiker. Hans foreldre ble født i Ukraina og utvandret til Canada i 1926.

Til boklanseringen kom mer enn 30 ukrainske lærere, inkludert Marina Romanovna, en skoledirektør i nabolandsbyen Dolina. Hun har åpnet et skolemuseum for mennonitisk historie. Problemet har vært å skaffe dokumentasjon om de mange mennonitene som kom til dette området, som flyktninger og bosettere etter forfølgelsen av anabaptister i Europa. Til hennes og mange andres store glede finnes nå denne dokumentasjonen samlet bak to permer, og til og med på ukrainsk!

Etter boklanseringen ble det servert borscht og blinchki. Boken kommer til å få stor betydning i skoleundervisningen i Ukraina, for det er stor interesse for de anabaptistiske bosetningene i Sør-Russland og Ukraina for 200 år siden. Dessuten vil også denne boken kunne virke evangeliserende fordi den ikke bare handler om arkitektur og bosetninger, men i aller høyeste grad om troen på Jesus og en radikal etterfølgelse av Ham.

På bildet ser vi foruten bokforfatteren også Fedor Turchenko, en ukrainsk professor som vist stor interesse for boken.

Ingen kommentarer: