tirsdag, november 02, 2010

En gripende historie om sann forbønn

Jeg ble så grepet av en historie jeg leste i går i en bok om bønn, skrevet av metropolitt Anthony Bloom (bildet). Metropolitt Bloom, som døde i 2003, skrev en rekke bøker om bønn og var selv en beder. Han forteller i denne boken - Courage to pray (Mot til å be) om en russisk starets. En starets er en åndelig veileder med karismatiske gaver i funksjon. Denne staretsen ble spurt om hvorfor arbeiderne som han hadde arbeidsansvar for arbeidet så hardt og samvittighetsfullt, uten at han hadde tilsyn med dem. De som spurte hadde ansvar for arbeidere som bare sluntret unna i det samme øyeblikk de ble etterlatt uten tilsyn.

Staretsen bemerket:

"Når de kommer til meg om morgenen og jeg gir dem dagens arbeidsoppgaver, overveldes jeg av at jeg synes så synd på dem. De har forlatt landsbyen de bor i tidlig om morgenen og deres familie for en liten lønn. Hvor fattige de må være! Og når jeg har gitt dem dagens oppgaver går jeg tilbake i lønnkammeret mitt og ber for hver eneste en av dem, i det jeg sier:

'Herre, husk på Nicholas, han er så ung, han har måttet gå fra sitt lille, nyfødte barn for å finne arbeid fordi de er så fattige at han ikke har noen annen mulighet til å brødfø dem. Tenk på ham, og beskytt ham fra onde tanker. Tenk på hans kone og vær deres forsvarer.'

Slik ber jeg og jeg føler Guds nærvær sterkere og sterkere. Så når jeg det punkt da jeg ikke lenger legger merke til noe av det som skjer rundt meg. Jorden forsvinner, Gud er den eneste som forblir. Så glemmer jeg Nicolaus, kona hans, barnet, landsbyen, deres fattigdom og jeg bæres bort av Gud. Så - mens jeg er omsluttet av Gud finner jeg guddommelig kjærlighet som omfatter Nicholas, hans kone, deres barn, deres fattigdom, deres behov og denne guddommelige kjærlighet er et kildevell som bringer meg tilbake til jorden og til å be for dem. Og det samme skjer om igjen og om igjen. Guds nærvær blir sterkere og sterkere - jeg blir båret inn i slike dybder hvor jeg finner den verden som Gud elsker."

Jeg leser dette og tenker: dette er hva forbønn virkelig handler om: så totalt å identifisere seg med den man ber for. Ikke rart de som ble gjenstand for denne staretsens forbønnen gjorde jobben sin så godt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav
Vet du om denne bønneboken er å få på norsk??
Takk forresten for alt du legger inn her og Guds velsignelse
Må Herren røre ved din syke kropp.Alt er mulig for Gud
Mvh Jorunn

Bjørn Olav sa...

Takk for hyggelig hilsen. Dessverre, boken finnes bare på engelsk.

Broder i Kristus sa...

Takk.
Til mer inderlig man kan se inn i dypet av det vakre mennesket man ber for til nermere kommer man Jesus kjærlighet.
Har selv denne måten å be på der jeg føler at jeg sammen med den jeg ber for løftes framfor Gud.
Inderlighet i bønn er nøkkelen som gir vinger til å fly helt inn i Guds hjerte å hvile i Hans kjærlighet som er alt vi trenger.
Takk for alle bønne brødre på jorden som ber inderlig for sin broder og alt jordens liv.
Han som ber slik er den rikeste på jorden for Han får smake Gud.
Da mister all lidelse å preken sin glans og kraft for Herren er selv tilstede og viser hvem Han er.