lørdag, juli 07, 2012

Døperbevegelsens historie i Italia, del 2

Her er andre del av artikkelen om døperbevegelsen i Italia:

Sammenblandingen av de tre grenene i det tidlige baptistiske arbeidet, nemlig den engelske, amerikanske og italienske, i en tid med sterke politiske idealer som frihet, demokrati, likhet representerte en svært viktig del av det som skulle bli identiteten til italienske baptister. De frie menighetee som allerede eksisterte ble tiltrukket av Baptistmisjonærene fra Amerika. Særlig deres understrekning av samvittighetsfrihet, at stat og kirke skulle holdes adskilt, og praksisen med at menighetene skulle bestå av samling med bekjennende troende som bevisst vitnet om sin tro gjennom dåpshandlingen.

De første menighetene
De første menighetene ble grunnlagt av britisk misjon. Det var to som drev dette arbeidet - den uavhengige La Spezia Mission og The Baptist Missionary Society. Arbeidet hadde sitt sentrum i Roma fra 1871. Men også amerikanske baptister drev sitt arbeid. Og som i mange andre land begynte disse første menighetene et arbeid for å hjelpe foreldreløse barn, de åpnet skoler og barnehager. Etter å ha arbeidet på denne måten i 13 år startet man også sine første aviser: Seminatore i 1876 og Il Testimonio i 1884.

En misjonær ved navn William Kemme Landels, kom for å hjelpe James Wall, som jeg omtalte i forrige artikkel. Han var sønn av en pastor fra Skottland, og skulle komme til å arbeide i Italia i hele 50 år. Det britiske misjonsarbeidet i Italia gikk under navnet Chiesa Christiana Apostolica d'Italia: Den apostolisk kristne kirke i Italia.

I 1878 sender så General Baptist Missionay Society en misjonær, Nathanael Herbert Shaw, og i 1881 blir en tredje baptismenighet grunnlagt i Roma. Sørstatsbaptistene sender også en ny misjonær, William Nelson Cote, men han blir hjemsendt etter en tid på grunn av personlige problemer. Hans etterfølger, George Boardman Taylor, ankommer i 1873.

Den kristne apostoliske baptistunionen
I mai 1884 i Turin blir alle baptistorganisasjonene i Italia forenet under navnet 'Den kristne apostoliske baptistunionen'. Til tross for motstand og forfølgelse vokser antall menigheter og antall døpte medlemmer. I 1890 var det rundt 1000 medlemmer, i år 1900 var tallet vokst til 1566.

(fortsettes)

Bildet viser baptistmenigheten i Genova.

Ingen kommentarer: