lørdag, juli 21, 2012

En troshelt i Moldova er død - 3000 kom i begravelsen

Navnet Michail Chorev er sannsynligvis ukjent i Norge. Men i Moldova var han så høyt elsket at 3000 kom til hans begravelse!

Fribaptisten Michail Ivanovitsj Chorev tilbrakte mange år i fengsel på grunn av sin kristne tro, og for å organisere illegale samlinger for kristne under det tidligere despotiske sovjet-styret. Han spilte også en viktig rolle for å informere Vesten om de grusomme forfølgelsene av kristne under kommunistregimet.

Harde fengselsstraffer
I 1966 ble Michail Chorev arrestert for første gang.  Han fikk to og et halv år for å ha organisert illegale samlinger for kristne ungdommer, og for å ha drevet med evangelisering. Etter at han ble løslatt vokste hans ansvar for de uregistrerte baptistene. Han ble tilsynsmann for mange menigheter, og ble en av ledere for hele nettverket til de uavhengige baptistene, eller reformbaptistene som de også ble kalt. Et spesielt ansvar fikk han for kristne moldoviske bygningsarbeidere, som hadde ansvaret for bedehusene rundt om i landet. Han hjalp også til med de illegale kristne trykkeriene, og sørget for å lære opp andre til å trykke bøker og Bibler.

Elsket Bibelen
Under sine fengselsopphold gav han i sine brev som ble smuglet ut ofte uttrykk for sin sterke lengsel om at 'mine elskede moldovere snart må få Guds ord på deres eget morsmål'. Selv elsket han Bibelen, og leste den flittig gjennom hele livet.

'Jeg velger å sitte fengslet'
I 1973 gav myndighetene Chorev et valg: frivillig å flytte til Vesten, eller fortsatt sitte i fengsel. Chorev's svarte; og hans svar er nærmest blitt legendarisk: 'Ærede herrer, jeg velger det russiske fengsel. Når alt kommer til at er min tjeneste i Russland, og jeg er overbevist om at uten at det er Guds vilje kan man ikke bli slått!'

Ved Guds nåde skulle det gå syv år før han ble fengslet på nytt. Syv år som ble brukt effektivt i Herrens vingård. Han besøkte menigheter og forkynte Guds ord, distribuerte Bibler og evangeliserte. Når han ved en anledning ble spurt av dommeren i forbindelse med en fengsling om hvilke byer han hadde besøkt, svarte Chorev: 'Det er vanskelig å si. Det er lettere for meg å fortelle deg hvilke byer jeg ikke har vært i!'

Michail Chorev er også kjent for en bok han skrev. Det er en samling med brev han skrev under sine fengselsopphold. For disse fengselsbrevene fikk han ytterligere fengselsstraff. Han led mye i fengsel, også på grunn av dårlig helse, men myndighetene klarte ikke å knekke hans tro på Jesus.

Idrettsplass
Det kom så mange i begravelsen til Michail Chorev, som ble 81 år gammel, at selve begravelsen måtte holdes på en idrettsarena i hjembyen Chisinau.

På bildet ser vi Chorev sammen med sønnene etter at han ble satt fri fra fengsel siste gangen. Da var sønnene blitt voksne menn.

Ingen kommentarer: