onsdag, august 15, 2012

Boka om anabaptistene er ferdig

Denne uka legges siste hånd på boken om anabaptistenes teologi og historie: 'En tro verd å dø for'. Forlaget lover at den skal komme ut i september.

Det er alltid veldig spesielt å skulle gi fra seg et bokmanus for trykking. Det er som et barn som er blitt så stor at det skal flytte hjemmefra. Man vil jo gjerne ha barna hos seg så lenge man kan, men så kommer dagen da de skal flytte på hybel for å studere. Den underlige følelsen man da har som foreldre er noe av den samme følelsen man har når man sender manus fra seg til trykkeriet. Men den dagen må jo komme, og for min del er den nå like rundt hjørnet.

Jeg har samlet stoff til denne boken helt siden 1970-tallet, da jeg første gangen stiftet bekjentskap med anabaptistene, eller Døperebevegelsen. Siden den gang har jeg interessert meg for disse radikale etterfølgerne av Jesus, hvis djupe lengsel var å føre kirken tilbake til originalkristendommen. Fredsommelige menn og kvinner, som gjennom lesningen av Det nye testamente, kom frem til andre slutninger enn det den offisielle kirken stod for. Ikke bare når det gjaldt dåp, men også synet på stat og kirke, på militærvesenet, på verdenssystemet, på menigheten. For det fikk de sannelig unngjelde gjennom forfølgelse, tortur og henrettelser.

Denne boken er den første skrevet av en nordmann på norsk om dette tema. Jeg har forsøkt å vandre gjennom historien slik den har blitt sett med anabaptistiske øyne. Ikke nødvendigvis slik jeg selv leser kirkehistorien, men slik den sees ut for anabaptistene. Her finner du deres trosbekjennelser, deres martyrhistorier og du møter noen av dem som lever som anabaptister i dag.

Takk til alle dere som har bedt for meg i skriveprosessen. Fortsatt gjerne med det til boka er helt ferdig denne uka, og for ombrekkingen og trykkeprosessen.

Bildet viser en minneplakett over noen av de som ble druknet for sin tros skyld. Svært mange av anabaptistene ble det.

Ingen kommentarer: