tirsdag, august 07, 2012

Spurgeons etterfølger og Fundamentalismens far

Metropolitan Tabernacle i London, en menighet som ble grunnlagt allerede i 1650, er nok mest kjent på grunn av at Charles Haddon Spurgeon var pastor der i årene 1854 til 1892. Mindre kjent er nok han som overtok som pastor etter Spurgeon for denne baptistmenigheten i den sentrale delen av London, nemlig Arthur Tappan Pierson (bildet).

Men i sin samtid var han en kjent person, som preket over 13.000 prekener, og skrev over 50 bøker!

Det vakte berettiget oppsikt da Spurgeon spurte en presbyterianer som var barnedøpt om å være vikar for ham da Spurgeon ble syk. Men det gjorde han, og da den legendariske baptistpastoren døde helt uventet 31. januar 1892 ba menigheten med adresse Elephant & Castle om å bli deres pastor, og det ble han for to år. Arthur Tappan Pierson var av den oppfatning at kristne kunne være uenige om hvordan dåpen kan forrettes, og om den kan gis til spedbarn eller troende.

Døpt av Spurgeons bror
Men Arthur Tappan Pierson skulle komme til å forandre syn på dåpen. Han ble overbevist om at troende dåp var rette dåpen slik man finner den beskrevet i Det nye testamente. 1.februar 1896 ble han døpt på bekjennelsen av sin tro, av James A. Spurgeon, som var bror til C.H. Spurgeon. Da var Pierson 58 år gammel.

Det var under en metodistisk vekkelse 1850, i en alder av 13 år, at Arthur Tappan Pierson, bekjente offentlig for første gang at han ville høre Jesus til. Han fikk sin utdannelse ved Hamilton College i New York i 1857 og i 1869 ble han ferdig utdannet fra Union Theological Seminary. I 1860 giftet han seg med Sarah Frances Benedict, som han fikk syv barn med. Samtlige av barn bekjente seg til den kristne tro før de ble 15 år gamle, og de ble enten misjonærer, pastorer eller legledere.

Arbeid for de fattige og et liv i tro
Da Artur Tappan Pierson var 40 år gammel, og pastor for den største menigheten i Detroit, deltok han på en evangelisk møteserie. Under forkynnelsen av Guds ord ble han overbevist om at han hadde et stolt hjerte og at han selv var en grådig person, og hadde søkt sin anerkjennelse blant de rike. Som et resultat av dette ledet han sin forsamling til å hjelpe de fattige i Detroit. Han frasa seg også sin lønn, og ville heretter leve i tro.

I 1889-90 reiste han til Storbritannia på en misjonsreise. Siden 1888 hadde han vært redaktør for The Missionary Review of the World, og foreleste i misjon ved Rutgers College i New Jersey og ved Duff college i Skottland i 1892.

Moody og Keswick
Arthur Tappan Pierson talte ved ved Northfield konferansene som D.L Moody stod bak, og han talte også ved de berømte hellighetskonferansene i Keswick. Det var under denne perioden at Pierson fikk hjelp fra George Muller i synet på endetiden. Pierson endret syn fra postmillianisme til premillianisme. Hans lidenskap for misjon påvirket personer som Robert Elliot Speer, Samuel Zwemer og John R. Mott til å gi sine liv i misjonens tjeneste.

Fundamentalismens far
Ved siden av sitt store misjonsengasjement er Arthur Tappan Pierson mest kjent for sin kamp for 'den tro som èn gang for alle ble overgitt til de hellige' (Jud 3). Pierson slo seg i lag med de som sto bak "The Fundamentals", en serie med hefter som skulle gi svar på de spørsmål som reist av kritikerne av den kristne tro. Hvert av disse heftene ble sendt til pastorer over hele Amerika. Dette markete begynnelsen på det som er blitt kalt striden mellom fundamentalistene og modernistene. Ordet 'fundamentalist' i denne betydningen handler jo om kristne vil bygge på de fundamentale sannhetene i Bibelen. Først senere er ordet nærmest blitt et skjellsord brukt mot kristne som tar Guds ord på ramme alvor.

Disse heftene ble senere utgitt som en egen bok, som fortsatt er mulig å skaffe seg. Arthur Tappan Pierson er ofte blitt kalt for 'Fundamentalismens far'.

En av de mest betydningsfulle av de 50 bøkene Pierson skrev er boken 'In Jesus Christ' som kom i 1898. Her trekker han den konklusjonen at ordene 'i Jesus Kristus' er selve nøkkelen til å forstå Det nye testamente.

Etter å ha blitt pensjonist brukte han tiden til å preke i ulike menigheter og konferanser både i hjemlandet og utlandet. Han var Pierson som sto bak opprettelsen av Pyeongtaek University i Korea i 1912.

Åpen Bibel på gravsteinen
På gravsteinen til Arthur Tappan Pierson er det et bilde av en åpen Bibel. På denne Bibelen er det inngravert to vers: 1.Joh 5,11: 'Og dette er vitnesbyrdet: At Gud har gitt oss evig liv, og dette livet er i Hans Sønn'. Og Matt 28,19: 'Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn' (Bibelselskapets oversettelse)

Arthur Tappan Pierson døde 3.juni 1911. 

Ingen kommentarer: