onsdag, august 08, 2012

Miller-saken i USA, del 1

I rettsbygningen i Burlington, Virginia, USA starter i dag rettssaken mot Ken Miller. Saken har knapt nok vært nevnt med et eneste ord her i Norge.

Saken er som følger: Lisa Miller inngikk i år 2000 partnerskap med en annen kvinne. Det skjedde i staten Vermont, siden hjemstaten deres, Virginia, ikke tillater slike partnerskap. I 2002, gjennom kunstig befruktning, fikk paret en datter, Isabella. Det er Lisa som er mor til barnet. Mot slutten av 2003 avviste Lisa Miller sin homoseksuelle legning, og tok imot Jesus som sin personlige Frelser og Herre. Som en konsekvens av dette ønsket hun å oppløse partnerskapet hun hadde inngått. Dermed startet en lang kamp om hvem som hadde foreldreretten til Isabella. Kampen har nå vart i syv år i ulike rettinnstanser i både Virginia og Vermont.

I april i år ble Timo Miller arrestert i forbindelse med at Isabella og Lisa forsvant. I oktober ble alle anklager mot ham i sakens anledning droppet. Men historien slutter ikke her. Påtalemyndighetene har reist sak mot Ken Miller, her avbildet med kone og barn, en anabaptistisk pastor fra Virgina.

Ken Miller
La meg presentere Ken Miller først, før vi senere i denne artikkelserien ser nærmere på problemstillingene denne viktige saken reiser.

Ken Miller vokste opp i Stuarts Draft, Virginia, i en Amish-Mennonite familie. Hans foreldre var medlemmer av en lokal menighet og hadde en veldig høy standard hva gjelder Guds moralnormer. De var aktive i å lære sine barn det samme, både med hensyn til deres hjem og i deres arbeid. Helt fra barndommen av lærte Ken at man skal være ærlig og trofast og akseptere konsekvensene av å gjøre gale ting. Ken Miller vokste opp med en sterk Gudsfrykt som fikk følger for alle sider av livet.

Som med så mange andre hadde også Ken Miller sitt ungdomsopprør, men bestemte seg tidlig for å følge Jesus etter at han hadde opplevd en radikal omvendelse.

Ken Miller tror at mange har et ambivant forhold til Jesus fordi de er desillusjonerte med kristendommen og hvordan den har forvrengt den kristne troen. Miller mener kristendommen har presset Jesus helt ut på sidelinjen, og han er av den oppfatning at om mennesker skal oppdage hvem den virkelige Jesus er så må de se forbi kirkesamfunnene og se på det faktiske livet Jesus levde og hva Han virkelig lærte ved å lese evangeliene.

Ekteskapet
Ken Miller er overbevist om at Jesu undervisning har gyldighet. Det innebærer også hva Han sa om ekteskapet. Han har vært gift med kona Linda i 23 år nå og de har seks barn sammen. Ken Miller er overbevist om at ekteskapet handler om et livslangt forhold mellom èn mann og èn kvinne. Han mener likevel ikke at den homofile bevegelsen er den største trusselen mot ekteskapet, men at den største trusselen utgjøres av en kristenhet som har marginalisert og kompromisset med Jesu undervisning om ekteskapet.

I de første 300 år av den kristne tros historie ble skilsmisse eller seperasjon bare tillatt i svært sjeldne tilfeller, og gjengifte ble sett på som hor. Ken Miller lengter etter en radikal omvendelse innen kristenheten og en tilbakevending til Jesu undervisning på alle områder av livet.

'Det vil føre oss til roten av problemene våre, det ville revolusjonere samfunnene våre og vil gjøre langt mer godt enn alle våre kampanjer mot homobevegelsen sammenlagt'.

Ken Miller mener at løsningen på den synd som hor utgjør - og alle andre seksulle synder, inkludert homoseksuelle, er en livslang omvendelse.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: