mandag, mai 12, 2008

Drømmen om et fellesskap for pårørende til mennesker med psykiske lidelser



Jeg har en drøm og et håp om å se starten på et kristent og økumenisk fellesskap for pårørende til mennesker som sliter med psykiske lidelser. På bloggen har jeg ved flere anledninger skrevet om filosofiprofessor Jean Vanier fra Canada. Vanier er mannen bak Arken-fellesskapet, som er et økumenisk bofellesskap bestående av utviklingshemmede og funksjonsfriske, og som har sine baser flere steder i verden. Sammen med spesialpedagogen Marie – Hélène Mathieu startet Jean Vanier "Tro og Liv", som er en internasjonal, kristen organisasjon som arbeider for å gi utviklingshemmede og deres familier en plass i kirken og i samfunnet. Tro og Lys ble startet i 1971, og har sin norske avdeling. Du finner nettsiden deres her: http://www.trooglys.no/

Arbeidet som Jean Vanier og hans medarbeidere gjør er kjempebra, og studer gjerne deres flotte norske nettsider! De er oppbyggelige i seg selv. Jeg bærer for egen del en drøm og et håp om et lignende fellesskap som dette for pårørende til mennesker med psykiske lidelser. Min kone og jeg møter mennesker i samme livssituasjon som oss annenhver uke til livsmesteringssamtaler. Det oppleves godt, og vi lærer mye. Men vi føler vi trenger noe mer, blant annet muligheten til å be sammen, og snakke om det som er relatert til troen. Vi møter også mange i løpet av året i samme livssituasjon som gir uttrykk for det samme.

Gjennom bloggen ønsker vi derfor å komme i kontakt med andre kristne som kunne tenke seg å gå sammen med oss og starte opp et lignende arbeid som Tro og Liv, men da for pårørende til mennesker som psykiske lidelser. Mennesker som sliter med psykiske lidelser og deres pårørende opplever mange situasjoner, også relatert til menighet, som utfordrende. Er det plass for oss i menighetens vanlige virksomhet? Har vi noe nettverk når livet virkelig butter imot?Våre skandinaviske blogglesere, og øvrige utenlandske lesere er også velkommen til å ta kontakt med oss. Du kan skrive til oss på denne epostadressen: trooglivsmestring@yahoo.no Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt. Vi er selv ingen behandlere, kun medvandrere.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Guds fred Bjørn Olav.

Tenkte på Modum Bad. Startet ikke det som et senter for folk med psykiske lidelser?
Jeg ser selv at dette er veldig viktig. Veldig mange mennesker idag sliter med psykiske vansker. God psykologi skal istansette mennesket til å relatere på best mulig måte mot mennesker men også mot gud. Alt for ofte ser vi mennesker med store psykiske vansker i menighetene, men de forblir bundet og uforandret. Problemet tror jeg mange ganger er at deres psykiske tilstand gjør dem reserverte mot Gud. Istedet for å senke skuldrene bygger de murene, og klarer ikke å ta imot de gode gaver gud vil gi.
Dette er veldig tragisk. Alt disse menneskene hadde trengt var litt frigjørende psykologi.
Jeg tror selsvagt ikke at psykologi kan frelse noen, men jeg tror veldig sterkt at sunn psykologi fungerer som en veirydder i og med at det hjelper folk å ta sunne velinformerte valg.
Jeg skal selv til på psykologi studiet. Jeg tror virkelig dette er noe som trenges i dag. Jeg gleder meg til å følge bloggen din videre. Har stor sans for det du skriver og ikke minst din ærlighet.

Ærlighet før herlighet var det en som sa. tror det er mye sant i det.

Vel gud velsigne deg rikelig videre

Mvh
Morten tobias

Anonym sa...

Man burde vel starte med å respektere menneskerettighetene - noe psykiatrien ikke gjør.

Bjørn Olav sa...

Takk for din kommentar, Morten Tobias! Den satte jeg pris på.
Modum Bad er et sted jeg har hatt glede av å delta på kurs. Det ble i sin tid bygget i tro for å være til hjelp for mennesker med psykiske lidelser. Foregangsmennene var Einar Lundby og Gordon Johnson.

Vi har hatt gode erfaringer av kombinasjonen av psykiatri, bønn og medmenneskelighet. Av Guds legende nærvær. Jeg er opptatt av at mennesker med psykiske lidelser skal bli sett, bekreftet og oppleve seg selv som verdifulle - både som mennesker, og som viktige i både samfunn og menighet. Våre menigheter må være legende fellesskap, hvor det er plass for mennesker som ikke "fikser" livet, uten at de hele tiden skal være gjenstand for forbønn. Jeg har stor tro på forbønn - bare så det er sagt.

Vi drømmer om et fellesskap hvor vi kan senke skuldrene, og få være der som de vi er, i de ulike livsfasene vi opplever. På mine reiser i Russland har jeg sett det store behovet for dette, og jeg ser det blant våre nye landsmenn. Blant enkelte muslimer er det fremdeles tabu å snakke om at man har psykiske lidelser. Vi ønsker også å nå disse med Kristi livsforvandlende og legende kjærlighet.

Bjørn Olav sa...

Takk Sigrun for ditt innspill. Enig med deg. Nå har vi kanskje en del ulike erfaringer med psykiatrien. Noen deler smertefulle erfaringer med oss, vi har også noen slike. Andre forteller om andre opplevelser. Vi har også slike.

Anonym sa...

Bjørn Olav, hvis du leser den nye boka til Gro Hillestad Thune (omtalt i media senest i går), vil du se at menneskerettighetene er et ikke-tema i norsk psykiatri. På bloggen min skrev jeg i går bl.a. om en incestutsatt kvinne som får trukket ned buksene for å få en sprøyte, og selvskadende pasienter som får sydd eller stiftet sammen sår uten bedøvelse. Også en del pårørende forteller sine historier i boka.
Respekt for ethvert menneskes iboende verdighet skorter det mye på i psykiatrien.

Bjørn Olav sa...

Takk for boktipset. Jeg skal sørge for å lese denne! Var også innom bloggen din, og sitter med en uvelsfølelse i magen etter å ha lest det du skriver. Viktig at du bringer disse tingene frem i lyset. Uansett hvor ubehagelig det enn måtte være.

Christianculture sa...

Det er nok dessverre også slik at mange kristne mennesker som sliter psykisk, kvier seg for å kontakte psykolog, fordi man er redd for å ikke bli tatt på alvor på grunn va sin tro, eller at man i en sårbar situasjon vil miste sin tro.Enkelte meninghetssammenhenger har sett med skepsis på psykologien og kristne fra slike sammenhenger er kanskje redd for å rote seg bort i ting som ikke er forenlig med Bibelsk tro.
Nå er det psykologi veldig mye forskjellig, og det er klart at det finnes elementer i psykologien som ikke er vanskelig å forenlig med kristen tro, uten at vi dermed må hive all psykologi på båten.

Mange ganger tror jeg det kan være vel så farlig for kristne som sliter psykisk med sjelesørgere/ forkynnere som gir seg i kast med ting de ikke har kompetanse til når det gjelder psykiske lidelser.
Jeg tror det er et stort behov for kristne psykologer som også var villig til å profilere seg som sådane. Å finne frem i jungelen av psykologer og hvilke terapiform den enkelte bruker kan få hvem som helst til å gi opp på forhånd.

Når det er sagt så tror jeg nok at kristne generelt skulle være mindre redd for psykologer.

Forøvrig kan jeg ikke sterkt nok anbefale bøkene til de kristne psykologene John Townsend og Henry Cloud. Særlig vil jeg fremheve boken "Changes that heals" og boken "How people grow". De har betydd mye for meg.
Cloud og Townsend har forøvrig en nettside som er av interesse:

http://www.cloudtownsend.com/

En annen kristen psykolog og åndelig veileder, David Benner, har også skrevet god bøker. Spesiellt vil jeg fremheve boken "Kjærlighet og overgivelse" som nylig er oversatt til norsk.

Forøvrig tror jeg at det kristne felleskapet har potensialer til å å både forebygge og virke helbredene. Utfordringen for oss er å ikke bare ha nakkefelleskap, men møtes ansikt til ansikt i småfelleskap, og dyrke en atmosfære hvor det blir trygt å dele våre svakheter og problemer og oppleve at vi blir møtt med kjærlighet og aksept for den vi er og hvordan vi har det.

Anonym sa...

Har du en kommentar til "vekkelsen" i Lakeland Church Florida?
Jeg syntes det hele virker veldig new age. Hele tiden snakker de om engler og besøk til den 3. himmel. Hva mener du om dette?

Anonym sa...

BjornOlav:
Jag tror att det är väldigt många,som mår ganska dåligt idag.Speciellt bland de yngre.
Bland många ungdomar,i allafall här i Sverige,så är det många som skär sig,för att döva den inre smärtan.och även bland de äldre,så tror jag att finns många problem.Så jag tror starkt på en grupp,där människor kunde vända sig till,för att prata,och be om förbön!
Det var så härligt,att få sången "O,Store Gud"! Tack Birgir,för den!Och nu är det så att jag skulle gjärna vilja ha
sången "Jag har hört om en Stad ovan molnen..."Är det någon,som kan tänka sig att skriva ner den?
Det skulle glädja mej!

Vet du BjornOlav,idag var jag till ett servicehus och hälsade på en tant där,som är troende.Och den 27 maj,så ska jag och en broder i församlingen dit,och spela andliga sånger, "Minns du sången".Det är tre kassetter som pingstkyrkan här ska dela ut till servicehusen här.
Det gläder mig,att få åka ut och spela och sjunga och tala om vår Jesus!!!Och den tredje juni,så ska jag dit till samma servicehus,och läsa ur en bok,som heter "himlaprinsen",och spela,och sjunga. Så,BjornOlav då vill jag att du ber för mig!
Vet du,jag tycker att det är viktigt också att de äldre får höra om Jesus,eller hur?
Ja bjornOlav,ha en bra och trevlig kväll.
Karin

Bjørn Olav sa...

Christianculture: Takk for boktips. Dette vil jeg gjerne se nærmere på. Vet du hvilket norsk forlag som har utgitt David Benners bok?

Bjørn Olav sa...

Så flott å høre om det som har skjedd og skal skje på dette Servicehuset. Hvilken oppmuntring det også må ha vært for denne troende tanten. På denne måten er du Jesu hender som er med på å berøre noen som trenger en oppmuntring. Jeg skal absolutt være med på å be for dette prosjektet, Karin! Kjempefint initiativ. Måtte mange finne Jesus gjennom dette!

Bjørn Olav sa...

Anonym

Det lille jeg har sett fra Lakeland via nettet gjør meg spørrende og urolig.

Christianculture sa...

Bjørn Olav.

David Benners bok er utgitt på Verbum forlag. Du finner den her:

http://www.verbumforlag.no/product.asp?ProductId=9788254310854

Du finner forøvrig et intervu med Benner i forbindelse med at han var i Norge her:

http://www.vl.no/meninger/troetikkeksistens/article3165752.ece

Anonym sa...

Karin.

Jeg har søkt på nettet etter en norsk oversettelse av "Jag har hört om en Stad ovan molnen...". Men har ikke funnet noen. Jeg har heller ikke funnet den i de salmebøkene vi har. Kanskje denne flotte sangen ikke er oversatt til norsk?

P.S Bjørn har også skrevet litt om sangen på bloggen her 23. nov. 2007.

Ha velsignet dag!

Stener