søndag, mai 18, 2008

Jubileumsår for historiske anabaptistiske røtter



2008 er et jubileumsår når det gjelder den anabaptistiske historie. I år er det nemlig 480 år siden en del av den såkalte gjendøperbevegelsen - anabaptist betyr jo nettopp det - de såkalte hutterianere så dagens lys, i Moravia. Denne gruppen får sitt navn etter Jakob Huter, en profilert skikkelse innen blant anabaptistene. Det moravianske kapitlet - om vi kan gi det dette navnet - varte til 30 årskrigen, (1618-1648). Hit, til dette landsskapet kom enkeltpersoner og grupper fra mange land, så mange som 20.000 fordelt på 100 Bruderhofs - eller kommuniteter. Her levde de etter Bergprekenens ord og den tidlige kirkens idealer. Med disse kommunitetene hadde et nytestamentlig menighetsliv gjenoppstått på europeisk jord. Å lese deres historie er ikke bare spennende, men svært lærerikt og ikke minst utfordrende. Disse fredelige menneskene, som selv ikke bar våpen, skulle bli gjenstand for noe av den mest utspekulerte og grusomme forfølgelse mot noen kristen gruppe. De ansvarlige: Romerkirken, lutheranerne og de reformerte!

I 1920 flyttet Eberhard Arnold (i midten) og hans kone Emmy (til venstre) sammen med sin familie og noen få venner fra Berlin til den lille landsbyen Sannerz i provinsen Hesse i Tyskland. De søkte ærlig å finne Guds vilje for sine liv og vendte den urettferdige verden ryggen. Gjennom mye lidelse, vanskeligheter og ved Guds nåde, begynte livet i en kristen kommunitet å ta form. I og med at stadig flere menn og kvinner ble dratt til dette fellesskapet, ble det nødvendig å etablere å gå til anskaffelse av et større sted for den voksende kommuniteten. I 1926 ble et hus ved navn Sparhof anskaffet, en nedlagt bondegård i åsene rundt Rhön nordøst for Frankfurt. Dette ble til Rhön Bruderhof.

I 1928 - for 80 år siden i år - skriver Eberhard Arnold de første brevene til de hutterianske brødrene som bor i kommuniteter i USA og Canada. Det er etter inngående studier i den anabaptistiske historien at han oppdager den hutterianske arven. Da han oppdaget at hutterianerne fremdeles bodde i Nord-Amerika ønsket han kontakt. I 1928 skriver han til Elias Walter i Stand Off Colony i Alberta for å fortelle at han ønsker at deres Bruderhof i Rhön skal bli forenet med hutterianerne. I mai 1930 reiser han til Nord-Amerika for å opprette denne kontakten.

I 1988 utkommer brevsamlingen fra denne reisen, og i 2008 sitter jeg og leser den! Slikt blir det artikler av på bloggen i tiden fremover. Følg med.

Ingen kommentarer: