tirsdag, mai 13, 2008

"Jeg gir ham ly, for han kjenner mitt navn"



2. pinsedag talte jeg på nok et pinsevennmøte! Det passer vel bra, enda jeg ikke hører hjemme der. Han som innledet leste Salme 91, og jeg ble sittende å meditere over et av versene, fordi dette verset passer så godt inn i min egen livssituasjon for tiden. Det heter slik i den andre delen av vers 14: "jeg gir ham ly, for han kjenner mitt navn." Når vi utsettes for storm eller dårlig vær kommer overraskende, er det godt å finne ly for vinden og regnet. Her sier Herren at Han vil gi oss ly. Og salmen begynner da også med dette tema: "Den som sitter i Den Høyestes ly og bor i Den Allmektiges skygge, han sier til Herren: Min tilflukt og borg, min Gud som jeg setter min lit til."

Herren er vårt ly, og Hans Kirke på jorden skal også være et slikt tilfluktssted. Jeg kjenner på dyp takknemlighet denne pinsen for både Ånden og Kirken. Åndens utøselse på den minneverdige pinsefestens dag i Jerusalem skapte Kirken. I en individualistisk tid som vår, hvor en hver ser ut til å gå sin egen vei, må det sies tydelig: "Det går ikke å være kristen alene, eller om du vil, på egenhånd." Ingen sted i Det nye testamente finner du kristne som var det alene, uten et menighetsfellesskap. Til forsamlingen i Korint skriver apostelen Paulus: "Dere er Kristi kropp, og hver enkelt er dere hans lemmer." (1.Kor 12,27)

For å gjenta noe jeg har sitert av Dietrich Bonhoeffer tidligere, som jeg synes er så viktig, ja det blir bare viktigere og viktigere for meg etter hvert som tiden går:

"Det blir lett glemt at fellesskapet av kristne brødre er en nådegave fra Guds rike, som hver dag kan bli tatt fra oss .... Det kristne fellesskap betyr fellesskap ved Jesus Kristus og i Jesus Kristus. Det finnes ikke noe kristent fellesskap som er mer, og heller ikke noe som er mindre enn dette... Vi tilhører hverandre ene og alene ved og i Jesus Kristus. Hva betyr det? Det betyr for det første at en kristen trenger den andre for Jesu Kristi skyld. Det betyr for det annet at en kristen kommer til en annen bare ved Jesus Kristus. Det betyr for det tredje at vi i Jesus Kristus er utvalgt fra evighet av, tatt imot i tiden og forenet i evigheten." (Dietrich Bonhoeffer: Et liv i fellesskap)

Når den russiske staretsen Serafim av Sarov fikk besøk kalte han gjestene "Min glede". Det kan vi alle lære noe av.

Kristus tilbyr oss ly, et hjem, i Hans Kirke på jord. Det er et av livets største privilegier. Måtte vi alle finne det.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Guds fred Bjørn Olav!

For meg er hans ord er trøst. Det er mitt sikre fundament. Det er det jeg står på, går på og lever på. Det fantastiske med Guds egne ord er at man ikke trenger så mange. Bare et ord fra Herren er nok.
Jeg tenker på på Peter når han går på vannet. Jesus sier bare et ord "KOM". På det ordet alene begynner Peter å gå. Noe mirakuløst skjer. Ordet bærer ham og opphever tyngdekraften. Vi kjenner jo historien om hva som så skjer, men det fine er at Herren er der hele tiden og selv om Peter svikter litt så kommer han til unnsetning.

Alle opplever vi stormer. Hvor godt er det ikke da å ha hans ord. Ja om det bare er et eneste ord, så kommer det til å holde.

Gud velsigne deg i dag!

Mvh

Morten Tobias

Anonym sa...

Ja,BjornOlav, det är så gott å tryggt å läsa psalm 91:Det är en psalm, som jag tror att man bör läsa varje dag.
Och det är som Morten Tobias säger här,att visst råkar vi alla ut för stormar.Speciellt nu,så blåser stormen omkring mej,speciellt,när jag tänker på min man.Ja,jag kan inte låta bli fråga Herren :"När Herre skall Marcos bliva frälst?"
Samtidigt,så vet jag att Min Jesus har allt i sin Hand! Men det känns inte så lätt,när jag frågar maken,om han ska följa med till kyrkan,och alltid få nej.

Ja,mitt i allt,så kommer det för mej en sång här:

"Spärras din väg,utav hinder så väldiga,
och utav berg,som där skyhöga stå?
Räkna med Gud!Ty Han gör det omöjliga!
Han gör vad människor ikke förmå!"

Så skulle jag vilja fråga dej BjornOlav,om du har texten på Norska till "Jag har hört om en stad ovan molnen" ,och om du skulle tänka dej att skriva ner den här?Den är så vacker,och jag tror att den är ännu vackrare på Norska!

Anonym sa...

Karin.

Jeg kopiert min kommentar fra 12. mai.

Jeg har søkt på nettet etter en norsk oversettelse av "Jag har hört om en Stad ovan molnen...". Men har ikke funnet noen. Jeg har heller ikke funnet den i de salmebøkene vi har. Kanskje denne flotte sangen ikke er oversatt til norsk?

P.S Bjørn har også skrevet litt om sangen på bloggen her 23. nov. 2007.

Ha velsignet dag!

Stener

Anonym sa...

BjornOlav:
Glöm det här med sången,för jag såg nyss att Stener har försökt få tag på den på Norska,men att den inte fanns,
Och Stener mången tack för att du försökte!
ÅÅH,må Herren Rikligen Välsigna er!
Karin

Anonym sa...

Her er en tale over salme 91.
Det er pastor øyvind valvik som taler. Jeg likte talen veldig godt.

Anonym sa...

http://www.filadelfiakristiansand.no/sider/tekst.asp?side=424

Anonym sa...

Tack anonym,för tipset som du gav! Jag har skrivit ut två härliga sånger.Den ena heter "Det Blod,som Jesus for meg ga", och den andra är "Det finns en kilde."Jag kollade igenom sånghäftet där,och det var en hel del ljuvliga sånger både Norska,och engelska,men tyvärr inte "Jag har hört om en stad".
Gud välsigne dej!
Karin

Anonym sa...

Hei Karin. Jeg kjenner en som har sunget sangen på Norsk. Jeg skal prøve å få tak i den etter hvert.
Guds rike velsignelse.

Mvh.: Birgir.

Anonym sa...

Dette er skumle saker. Jeg fatter ikke at kristne kjøper dette i god tro. Leste i DagenMagazinet at Einar ekerhovd var helt fortryllet.
Kjære vakre vene. hva skjer med hyrdene. Dette er jo ingenting annet enn new age. Engledyrkelse som bibelen advarer mot.
Hvor er ordet om korset?
Hvor er ordet om omvendelse`? om hellighet...

http://www.youtube.com/watch?v=w9mSCHJfnGE

Anonym sa...

For meg virker det som om Den Hellige Ånd er fraværende. Jeg tror ikke Den Hellige Ånd trives sammen med slike ting.

Mvh.: Birgir