lørdag, mai 17, 2008

En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules



Jeg har tenkt mye på Jesu ord i Matt 5,14 i det siste: "Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules." Dette er ord Jesus sier om sin forsamling. I vår individualistiske tid er det lett å forstå dette som et ord til den enkelte kristne, men èn person kan jo ikke utgjøre en hel by. Det sier seg selv.

Fra Saligprisningenes berg og bakkene ved Kapernaum, hvor disse ordene er uttalt, kan man med egne øyne se det Jesus sier i Matt 5,14: "En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules." På den andre siden av sjøen, på to-tre mils avstand, lå de greske byene Hippos og Gadara. De hadde søyler og søyleganger høyt oppe i synsfeltet. Ved soloppgang tegnet de seg som silhuetter, på sene ettermiddager var de gyldne i kveldslyset. Slik har Gud satt sin forsamling, sin menighet i verden.

Jeg holder på, nok en gang, å lese Neta og Dave Jacksons bok: "Living together in a World Falling Apart", eller som den ble hetende på svensk da Proklama gav den ut i 1976: "Gemenskap i en söndrad värld." Det er en bok som skildrer ulike kristne kommuniteter, blant annet Reba Place Fellowship, som jeg har skrevet om her på bloggen. Det er interessant å lese om deres søken etter å leve i pakt med Jesu ord og Guds rikes prinsipper. I begynnelsen var de famlende, men så skriver Dave: "Vår befrielse kom i form av noen gamle gjendøperideèr om at forvandlede hjerter må resultere i forvandlede liv, og at den fremste hensikten med forvandlede liv er å være et eksempel for 'verdens system' - byen på fjellet - på hvordan det fungerer i Guds rike." (Neta & Dave Jackson: Gemenskap i en söndrad värld. Proklama, side 15) Dave og Neta Jackson tok konsekvensen av dette, og startet en kommunitet i Wheaton i Illionois i 1969. Det var deres spede begynnelse.

Det er først når vi lever vårt liv i et forpliktende fellesskap med andre, og vi lever ut lovene i Guds rike, slik vi finner dem beskrevet i Bergprekenen, at vi blir verdens lys, og byen som ligger på et fjell, som ikke kan skjules. Det verden lengter etter å se er mennesker som lever det Jesus sa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bjornolav:
Jag såg,att du mådde inte så bra idag.Tänk på sången som jag skrev om "Blott en dag",och om du har tillgång att lyssna till den så gör det och bara vila,och tänk på det som jag sa att låta sig vaggas i Guds famn!
Igår skrev jag en ins. till vår tidning och sa vad jag ansåg om Äktenskapet,att det är instiftat av Gud för en man och en kvinna!Och jag ställde en fråga varför vår regering ska ha så svårt att förstå detta!Samt att Äktenskapet mellan man och kvinna är samhällets grundpelare,och ifrågasatte varför man ska riva ner denna grundpelare.Få se om det tas in!
BjornOlav jag ska be för dej,och jag vet att det är många här på bloggen som också ber för dej!
Jag ber att Gud ska ta dej i sina armar och vagga dej till ro!
Karin

Anonym sa...

Tips!

For de som er interessert, så kan
boken "Gemenskap i en söndrad värld" bestilles for en billig penge fra Antikvariatet Pilgrimen. Web-side pilgrimen.no.

Stener