søndag, mai 25, 2008

Samstemmig bønn for Golan-høyden





Et av bønneemnene som det ble bedt over på bønnekonferansen for Israel og Norge lørdag, var at Israel må beholde Golanhøyden, som er et høydedrag som ligger der landene Jordan, Syria, Libanon og Israel møtes. I forbindelse med jødenes tilbakekomst til det land Gud har gitt dem, sies det i profeten Jeremia: "Jeg skal føre Israel tilbake til hans egen beitemark, han skal beite på Karmel og Basan. Hans sjel skal mettes på Efraimfjellet og i Gilead. I de dager og på den tiden, sier Herren, skal de lete etter Israels misgjerning, men den skal ikke være mer, og etter Judas synder, men de skal ikke finnes mer. For den resten Jeg lar bli igjen, skal Jeg tilgi." (Jer 50,19-20)

Basan er det samme som Golan. Dette høydedraget er ikke så ubebodd som det i første omgang kan se ut som. 38.900 mennesker bodde her i 2005. Jeg kjenner ikke antallet i dag, men av disse nesten 39.000 menneskene utgjør 19.300 drusere, 16.500 jøder og 2.100 muslimer. Etter at staten Israel ble opprettet, ble Golanhøydene til stadighet benyttet av Syria til beskytning av sivile israelske mål. Israelske skolebarn i Nord-Israel måtte ofte overnatte i bunkerser for å unngå å bli mål for syrisk artilleri og snikskyttere. Etter at seksdagerskrigen mellom Israel og Egypt brøt ut i 1967, startet Syria et omfattende bombardement av byene i Nord-Israel fra Golanhøydene. Det endte med at Israel gikk til motangrep og tok kontrollen med Golanhøydene med store militære tap.Under Yom Kippur-krigen i 1973 fikk den syriske hæren igjen kontrollen over Golanhøyden, men Israel gjenerobret området like etterpå. Israelerne la området i 1981 under israelsk jurisdiksjon. I dag presser Syria for å få dette området i eie, og Ehud Olmert har ved ulike anledninger sagt at han vil gi det fra seg.

Det er ensbetydende med at israelerne på nytt vil bli beskutt. Vi ser hva som skjedde etter at Israel ble presset til å gi fra seg Gush Katif. Det gav islamister muligheten til å sende raketter mot sivilbefolkningen i Sderot, og nå israelske storbyer med sine dødelige våpen.

Derfor konsentrerte vi vår bønneaktivitet om Golan denne dagen. Bønnekonferansen avsluttes søndag. I 2002 var jeg selv til stede på Golan høyden sammen med en gruppe fra Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem blant annet for å be for Golan. Det var en sterk opplevelse, og vi kjente virkelig Herrens nærvær på en spesiell måte da vi ba strategisk og konkret for dette landområdet som uten tvil er en del av Israels land. Til høsten - dato er ikke fastsatt, men det blir etter Løvhyttefesten, kommer vi til å arrangere en ny ferie- og bønnereise til Israel. Da kommer vi forhåpentligvis til å besøke Golan igjen. Skulle du ønske å være med på denne reisen er det bare å ta kontakt med oss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Guds Frid BjornOlav:
Igår,när jag svarade på anonyms inlägg om denne indiske man BjornOlav,så blev det kanske ett
missförstånd från min sida , jag hade kanske lite för bråttom att svara på nåt om någon som jag inte kände till så mycket.
Hoppas att du förstod BjornOlav.
Jag har nyss kommit hem från kyrkan och ett härligt möte med Stanley Sjöberg!Jag beställde två kassetter en till mej själv,och en till dej BjornOlav, som jag vill skicka till dej.Så lämnade jag brevet från dej till Daniel,så nu är det bara och vänta tills du kommer.Jag bara förstår att det är Herrens vilja att du ska komma till oss.
Jo,BjornOlav,jag mötte en dam i kyrkan som bara grät,för hon har sådana problem.Hon är gift med en f.d.alkoholist,som i tidigare ungdom varit frälst,men som kom på avvägar och nu har för ett tag sedan åter tagit emot Jesus,men igen "ramlat" på vägen.
Skulle jag få be dej BjornOlav att du hjälper mej och ber för denna syster?Hon heter Inger,och hennes man heter Ingvar.Jag gav henne mitt telefonnr. och sa till henne att hon kunde ringa till mej när hon ville.Det gör mej så ont om henne,och hon sa att hon var mordhotad.Hon bara grät och grät.
Jag känner mej så maktlös BjornOlav,men jag vill med Herrens hjälp göra vad jag kan för att hjälpa en stackars
medmänniska som har det svårt.
FRidshälsningar Karin

Bjørn Olav sa...

Jeg synes kommentaren din var helt grei.

Skulle så gjerne hørt Stanley Sjøberg igjen, så tusen hjertelig takk for kassetten.

Livet er ikke enkelt for en alkoholiker. Når jeg har reist til Russland for å undervise i de russiske pinsemenighetene, har jeg ofte møtt mennesker i samme livssituasjon som denne kvinnens og denne mannens. Det er alltid hjerteskjærende. Så fint at du var der og hadde tid til en samtale. Det betyr mye å bli sett og bli bekreftet når man har det slik. Ofte er det viktigste at man bare har et lyttende øre, og en skulder å gråte på. Så kan du be Herren gi deg bibelord til henne. Kanskje er det hjelp å få hos LP stiftelsen?

Inger føres til bønnelisten vår.

Ha en riktig velsignet uke, Karin!