mandag, mai 19, 2008

Forsamlingen i Bibelens lys, del 2


Pinsefestens dag er også dagen for menighetens grunnleggelse. Jesus kom med den forberedende undervisningen om dette som hadde ligget Gud på hjerte siden tidenes begynnelse. Det heter om Jesus: "Loven og profetene hadde sin tid fram til Johannes. Fra da av forkynnes det gode budskapet om Guds rike, og alle trenger på for å komme inn." (Luk 16,16) Det nye som kom, i følge dette verset var ikke forsamlingen, men den forberedende forkynnelsen om at Guds rike snart skulle komme i en ny skikkelse. Jesus kom altså med en forberedende undervisning om forsamlingens ulike velsignelser. Om dette er slik, er det naturlig å spørre hvorfor Jesus ikke åpenbarte hemmeligheten om forsamlingen, annet enn at Han kom med den innledende undervisningen? La oss slå fast med det samme at det ikke hadde noe å gjøre med at Jesus hadde manglende kunnskap om dette. Selv hadde Han før verdens grunn ble lagt planene for menigheten, sammen med Faderen og Helligånden.


Årsaken til at Jesus ikke åpenbarte det hele og fulle mysterium som heter menigheten, er at det ikke var Faderens vilje. For det andre skulle det nesten være umulig å gjøre så på grunn av lærlingenes i mange henseenders feilaktige oppfatning. Det var så vanskelig for dem å fatte dette. De var da også så preget og tynget av de ytre forholdene, at de ikke kunne bære mer. "Ennå har jeg mye å si dere, men dere kan ikke bære det nå." (Joh 16,12) Men det lille Han hadde undervist dem om menigheten var likevel ikke gått tapt. Om lærlingene til Jesus ikke forsto så mye på dette tidspuntet, skulle Helligånden på et senere tidspunkt minne dem om hva Jesus hadde sagt, og på den måten lede dem til hele sannheten: "Men Talsmannen, Den hellige ånd, som Far skal sende i mitt navn, skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere." (Joh 14,26) "Men når sannhetens Ånd kommer, skal han veilede dere til hele sannheten. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og gjøre kjent for dere det som skal komme." (Joh 16,13)


Det var apostlene som ble ledet av Helligånden til hele sannheten om forsamlingen. Men det tok sin tid. Det tok årtider etter pinse innen apostlene til fulle fattet alle Guds tanker med forsamlingen. Og redskapet for avsløringen av Guds plan fra evighet av var apostler og profeter. Det står slik å lese i Ef 3,5: "Det var ikke gjort kjent for menneskene i tidligere slekter, men nå er dette mysteriet ved Ånden blitt åpenbart for hans hellige apostler og profeter...." Gjennom apostlene og profetene skulle Gud åpenbare og sette sluttstrek for denne åpenbaringen om forsamlingen. Det kommer ingen ny tilleggsåpenbaring om verken Guds forsamling, eller noe annet vedrørende denne eller Guds rike. Den endelige åpenbaringen kom ved apostlene og profetene i den nye pakt. Det er dette som kalles for Apostlenes lære, som de første kristne holdt trofast fast ved.


Bildet er fra Reba Place Church.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk igjen for en veldig bra artikkel, altså! Luk. 16, 16 og deretter vers 17. For en spenning!
Hilsen
T. i Saks.

Bjørn Olav sa...

Det er eksplosivt!